Oppositiepartijen SP.A en Groen blijven zich verzetten tegen de indexsprong. Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback komen alle lasten als gevolg van de beslissingen van de Vlaamse en federale regering steevast op dezelfde groepen terecht, terwijl Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo de maatregel onrechtvaardig en perfect vermijdbaar vindt.

Prijsstijgingen

Tobback rekent dat door de indexsprong ter hoogte van 2 procent en de huidige inflatie, het tot 2017 zal duren vooraleer de lonen of een hoop uitkeringen gaan toenemen. "Ondertussen besliste de regering om over de indexering van de huurprijzen niets te beslissen", aldus Tobback. Los van de discussie over wie daarvoor bevoegd is, "hadden ze op z'n minst kunnen zeggen dat ze die indexering willen vermijden".

"Ondertussen heeft de Vlaamse regering de voorbije zes maanden alle mogelijke prijsstijgingen die ze kon doorvoeren, ook effectief gedaan", gaat Tobback voort. Daar komt nu voor hem de indexsprong bovenop. "Qua onrechtvaardig beleid en de rekening doorschuiven naar dezelfde mensen, is dat een ongelooflijk flagrant voorbeeld".

'Levenslange belastingverhoging'

De Ecolo-Groen-fractie wijst erop dat de goedkeuring er komt, ondanks het grote maatschappelijk protest. "Voor alle werknemers samen komt de indexsprong neer op een koopkrachtverlies van 2,4 miljard euro. CD&V, Open VLD, MR en N-VA kiezen met een indexsprong voor een levenslange belastingverhoging bij gewone burgers. Een indexsprong is nooit sociaal", aldus fractieleider Calvo, voor wie de regering de lasten eerlijker zou kunnen verdelen met een tax shift van de lasten op arbeid naar grote vermogens.

Eenzelfde geluid bij zijn SP.A-collega Karin Temmerman. "Een indexsprong is onrechtvaardig en onnodig. Onrechtvaardig want het betekent een verlies voor gezinnen van honderden euro's op jaarbasis. Onnodig want een lastenverlaging kan ook mits een bijdrage van de grote vermogens", luidt het. (Belga/WB)

Oppositiepartijen SP.A en Groen blijven zich verzetten tegen de indexsprong. Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback komen alle lasten als gevolg van de beslissingen van de Vlaamse en federale regering steevast op dezelfde groepen terecht, terwijl Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo de maatregel onrechtvaardig en perfect vermijdbaar vindt.Tobback rekent dat door de indexsprong ter hoogte van 2 procent en de huidige inflatie, het tot 2017 zal duren vooraleer de lonen of een hoop uitkeringen gaan toenemen. "Ondertussen besliste de regering om over de indexering van de huurprijzen niets te beslissen", aldus Tobback. Los van de discussie over wie daarvoor bevoegd is, "hadden ze op z'n minst kunnen zeggen dat ze die indexering willen vermijden". "Ondertussen heeft de Vlaamse regering de voorbije zes maanden alle mogelijke prijsstijgingen die ze kon doorvoeren, ook effectief gedaan", gaat Tobback voort. Daar komt nu voor hem de indexsprong bovenop. "Qua onrechtvaardig beleid en de rekening doorschuiven naar dezelfde mensen, is dat een ongelooflijk flagrant voorbeeld". De Ecolo-Groen-fractie wijst erop dat de goedkeuring er komt, ondanks het grote maatschappelijk protest. "Voor alle werknemers samen komt de indexsprong neer op een koopkrachtverlies van 2,4 miljard euro. CD&V, Open VLD, MR en N-VA kiezen met een indexsprong voor een levenslange belastingverhoging bij gewone burgers. Een indexsprong is nooit sociaal", aldus fractieleider Calvo, voor wie de regering de lasten eerlijker zou kunnen verdelen met een tax shift van de lasten op arbeid naar grote vermogens. Eenzelfde geluid bij zijn SP.A-collega Karin Temmerman. "Een indexsprong is onrechtvaardig en onnodig. Onrechtvaardig want het betekent een verlies voor gezinnen van honderden euro's op jaarbasis. Onnodig want een lastenverlaging kan ook mits een bijdrage van de grote vermogens", luidt het. (Belga/WB)