De Standaard meldt dat het kernkabinet eruit is geraakt: Sophie Dutordoir wordt de opvolger van Jo Cornu als CEO van de NMBS. Daarvoor stapt ze uit het bestuur van Bpost.

Headhuntersbureau Odger Berndtson schoof Sophie Dutordoir, Jean-Paul Van Avermaet, André Bouffioux en Christiane Franck naar voor. De hele procedure sleepte lang aan.

Dutordoir stond vijf jaar aan het hoofd van Electrabel en baat nu Poppeia uit, een Italiaanse delicatessenzaak in Overijse. Ze heeft ook een verleden bij de christendemocraten, gezien ze onder meer op de kabinetten van Wilfried Martens en Daniël Coens werkte.

Vicepremier Kris Peeters zei in het begin van het kernkabinet dat het 'heel duidelijk' is wie de beste kandidaat is, zonder Dutordoir zelf te noemen. Dat N-VA het dossier aan een hele reeks andere benoemingen koppelde, prikkelde hem. 'Dat is oude politieke cultuur. Ik had begrepen dat N-VA daar voor paste', luidde het.

Alexander De Croo, vicepremier voor Open Vld, wijst zo'n carrousel af. 'Overheidsbedrijven als de NMBS werden in het verleden te vaak als de zandbak van de politieke benoemingen gezien'. Voor De Croo zou 'minder politiek bij de NMBS een goede zaak zijn'.

N-VA-vicepremier Jan Jambon verwees net als premier Michel naar de rol van de gewesten, waardoor 'ook de raad van bestuur mee in de picture komt'. Jambon vindt net als zijn CD&V-collega dat de beste kandidaat het moet halen. Zijn partij stelde zich eerder vragen bij de CD&V-stempel die Dutordoir draagt en bij haar capaciteiten tout court.

Wie is Sophie Dutordoir?

Sophie Agnès Armande Marie Joseph Dutordoir werd op 29 december 1962 geboren in Gent. Ze behaalde een diploma handels- en financiële wetenschappen en fiscaliteit aan de Brusselse hogeschool Ehsal en een masterdiploma Romaanse talen aan de Universiteit Gent. Ze volgde ook het managementprogramma van CEDEP in het Franse Fontainebleau. Van 1984 tot 1989 trad ze op als woordvoerder voor verschillende CVP-ministers (nu CD&V) en was ze adviseur van de eerste minister.

In 1990 startte Dutordoir haar carrière bij Electrabel. Ze klom er op tot hoofd van de dienst Marketing & Sales, vooraleer ze midden 2007 gedelegeerd bestuurder werd van gastransportbedrijf Fluxys. Die uitstap duurde maar kort, want begin 2009, minder dan twee jaar later dus, keerde Dutordoir al terug naar Electrabel om er CEO te worden. Die functie bekleedde Dutordoir tot eind 2013. Haar aftreden was 'een persoonlijke beslissing die ik enige tijd geleden heb genomen om op mijn vijftigste en na 24 jaar bij Electrabel, een andere professionele richting uit te gaan', klonk het toen.

Die andere professionele richting bleek een avontuur als zelfstandige te zijn. Dutordoir startte in het Vlaams-Brabantse Overijse immers een eigen zaak op van Italiaanse delicatessen, Poppeia.

Intussen bleef de vijftiger wel actief in verschillende raden van bestuur. Zo is ze onafhankelijk bestuurder bij BNP Paribas Fortis, bpost en de Franse autotoeleverancier Valeo. Ze werd in het voorjaar van 2016 ook benoemd in het Raadgevend Comité (RaCo) van Toerisme Vlaanderen.

De Standaard meldt dat het kernkabinet eruit is geraakt: Sophie Dutordoir wordt de opvolger van Jo Cornu als CEO van de NMBS. Daarvoor stapt ze uit het bestuur van Bpost. Headhuntersbureau Odger Berndtson schoof Sophie Dutordoir, Jean-Paul Van Avermaet, André Bouffioux en Christiane Franck naar voor. De hele procedure sleepte lang aan. Dutordoir stond vijf jaar aan het hoofd van Electrabel en baat nu Poppeia uit, een Italiaanse delicatessenzaak in Overijse. Ze heeft ook een verleden bij de christendemocraten, gezien ze onder meer op de kabinetten van Wilfried Martens en Daniël Coens werkte.Vicepremier Kris Peeters zei in het begin van het kernkabinet dat het 'heel duidelijk' is wie de beste kandidaat is, zonder Dutordoir zelf te noemen. Dat N-VA het dossier aan een hele reeks andere benoemingen koppelde, prikkelde hem. 'Dat is oude politieke cultuur. Ik had begrepen dat N-VA daar voor paste', luidde het.Alexander De Croo, vicepremier voor Open Vld, wijst zo'n carrousel af. 'Overheidsbedrijven als de NMBS werden in het verleden te vaak als de zandbak van de politieke benoemingen gezien'. Voor De Croo zou 'minder politiek bij de NMBS een goede zaak zijn'.N-VA-vicepremier Jan Jambon verwees net als premier Michel naar de rol van de gewesten, waardoor 'ook de raad van bestuur mee in de picture komt'. Jambon vindt net als zijn CD&V-collega dat de beste kandidaat het moet halen. Zijn partij stelde zich eerder vragen bij de CD&V-stempel die Dutordoir draagt en bij haar capaciteiten tout court.