Bij ongeveer twintig procent van de medische ingrepen kan je je afvragen of ze eigenlijk wel zin hebben. Dat zegt Kamerlid Luc Goutry, de CD&V-specialist in gezondheidszorg, donderdag in de krant Het Nieuwsblad.

Zelf maakte Goutry mee dat zijn vader drie uur voor hij stierf nog een pacemaker werd ingeplant. Hij wil daarom een debat starten over meer verantwoordelijkheidszin bij geneesheren. "Heeft het nog zin een hartoperatie uit te voeren op een bejaarde met nog maar weinig overlevingskansen en een slechte levenskwaliteit? "

Paarden
Goutry stelt ook vragen bij sympathieke projecten waarvan het medisch nut volgens hem onvoldoende bewezen is. Zo vraagt hij zich af of het wel de bedoeling kan zijn dat therapie met paarden voor gehandicapte of zieke kinderen terugbetaald wordt.

De cijfers liegen er overigens niet om: terwijl het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (riziv) in 1999 12 miljard euro terugbetaalde, was dat vorig jaar 23,1 euro miljard, of bijna het dubbele.

"Dat ons solidariteitssysteem handenvol geld kost, daar heeft niemand iets op tegen", zegt Goutry. "Maar dan wel op voorwaarde dat de middelen op een verantwoorde manier besteed worden."

Bij ongeveer twintig procent van de medische ingrepen kan je je afvragen of ze eigenlijk wel zin hebben. Dat zegt Kamerlid Luc Goutry, de CD&V-specialist in gezondheidszorg, donderdag in de krant Het Nieuwsblad. Zelf maakte Goutry mee dat zijn vader drie uur voor hij stierf nog een pacemaker werd ingeplant. Hij wil daarom een debat starten over meer verantwoordelijkheidszin bij geneesheren. "Heeft het nog zin een hartoperatie uit te voeren op een bejaarde met nog maar weinig overlevingskansen en een slechte levenskwaliteit? " Paarden Goutry stelt ook vragen bij sympathieke projecten waarvan het medisch nut volgens hem onvoldoende bewezen is. Zo vraagt hij zich af of het wel de bedoeling kan zijn dat therapie met paarden voor gehandicapte of zieke kinderen terugbetaald wordt. De cijfers liegen er overigens niet om: terwijl het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (riziv) in 1999 12 miljard euro terugbetaalde, was dat vorig jaar 23,1 euro miljard, of bijna het dubbele. "Dat ons solidariteitssysteem handenvol geld kost, daar heeft niemand iets op tegen", zegt Goutry. "Maar dan wel op voorwaarde dat de middelen op een verantwoorde manier besteed worden."