Sommige grootouders mogen weer op kleinkinderen passen

© belga

Grootouders kunnen in bepaalde gevallen weer op hun kleinkinderen passen, zo kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zondag aan op Twitter.

Onvermijdelijk wordt de afstandsregel van 1,5 meter dan moeilijk, bevestigt virologe Erika Vlieghe. Maar het is niet de bedoeling dat kleinkinderen bij hun grootouders blijven slapen, klinkt het bij het crisiscentrum.

‘Goed nieuws voor heel wat families en ook extra ondersteuning voor veel gezinnen’, tweette Beke. Al blijft het opvangen van kleinkinderen aan bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moeten de kleinkinderen en grootouders deel uitmaken van de zelfgekozen sociale bubbel, dus van de vier extra personen die sinds een week aan een bubbel mogen worden toegevoegd. Daarnaast is het belangrijk dat de grootouders in kwestie niet tot een risicogroep behoren, hetgeen betekent dat ze bijvoorbeeld niet ouder mogen zijn dan 65 jaar en geen gezondheidsproblemen mogen hebben.

Ze kunnen ook niet tegelijk mantelzorger zijn, verduidelijkt Vlieghe, die de expertengroep leidt rond de exitstrategie. ‘Dit blijkt het goede moment om dit te doen’, aldus Vlieghe, die onder meer wijst op de dalende trends en de beperkte ziektelast voor -65-jarigen.

Of dit nu betekent dat kinderen ook weer bij de grootouders kunnen blijven slapen? ‘Dat is niet mijn beslissing’, benadrukt de virologe. ‘We hebben er nooit een chronometer bijgezet, gezond verstand is belangrijk in deze gezondheidscrisis. We hebben in elk geval geen avondklok ingevoerd voor grootouders.’

Volgens Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum, is het niet de bedoeling dat de kleinkinderen bij hun grootouders overnachten.

‘Grootouders moeten goed nadenken of ze op kleinkinderen willen passen’

De verduidelijking is intussen ook opgenomen in de rubriek ‘veelgestelde vragen’ op de website info-coronavirus.be. ‘Indien grootouders in de gekozen sociale bubbel zitten, mogen ze dan op de kleinkinderen passen? Ja, als ze geen deel uitmaken van een risicogroep (65+, slechte gezondheid …)’, staat er daar te lezen.

De Gezinsbond is tevreden dat grootouders onder bepaalde voorwaarden weer op hun kleinkinderen mogen passen. De organisatie raadt grootouders wel aan om goed na te denken voor ze toezeggen.

“Het is positief dat grootouders weer een stukje kunnen inspringen”, zegt Elke Valgaeren van de studiedienst van de Gezinsbond. “Het is een van de dingen die we zelf voorgesteld hadden. Een aantal gezinnen zal hier zeker mee geholpen zijn”, aldus Valgaeren. “Nu waren er bijvoorbeeld grootouders die in de buitenschoolse opvang voor kinderen zorgden, maar niet voor hun eigen kleinkinderen mochten zorgen.”

Valgaeren benadrukt dat het belangrijk is dat grootouders zelf goed nadenken of ze wel willen oppassen. “Sommigen zullen het misschien liever nog niet doen, of ze willen geen keuze moeten maken tussen hun kleinkinderen.” Dat niet iedereen tevreden is met de leeftijdsbeperking tot 65 jaar, begrijpt Valgaeren. “Maar een leeftijdsgrens zal altijd gemor met zich meebrengen”, stelt ze.

’65-plussers slachtoffer van te arbitraire leeftijdsgrens’

De christelijke seniorenbeweging OKRA is blij dat grootouders onder bepaalde voorwaarden weer op hun kleinkinderen mogen passen, maar stoort zich mateloos aan de ‘arbitraire leeftijdsgrens van 65 jaar’. ‘Pure leeftijdsdiscriminatie’, zo laat OKRA zondag weten in een mededeling. De organisatie vraagt om 65-plussers voor vol aan te nemen en te stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan.

De coronacrisis zorgt ervoor dat een 65-plusser plots behoort tot de ‘kwetsbare doelgroep’. ‘Het beeld van de dynamische actieve senior werd doorprikt en plots is elke 65-plusser ‘kwetsbaar’, en dient deze te leven met allerhande beperkende maatregelen. Kleinkinderen opvangen mag nu weer, maar je moet jonger zijn dan 65 jaar’, aldus OKRA. ‘Een leeftijdsgrens van 65 jaar instellen, is pure leeftijdsdiscriminatie’, aldus de organisatie. ‘Het basiscriterium is ‘geen onderliggende ziekte hebben’. Punt. En behoren tot de sociale bubbel van het gezin (de regel van vier). Elk leeftijdscriterium erbij halen, plaatst de 65-plusser terug in het verdomhoekje. In de hoek met weinig perspectief.’

’65-plussers beseffen maar al te goed welke impact het coronavirus heeft en zijn uiterst voorzichtig’, klinkt het. De organisatie vraagt om 65-plussers voor vol aan te nemen en te stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan.

Kleine speeltuintjes in Antwerpen gaan weer open

De stad Antwerpen gaat maandag kleinere speeltuintjes weer openstellen voor kinderen. Dat heeft de stedelijke veiligheidscel beslist. Grotere speeltuinen in parken blijven wel gesloten.

De veiligheidscel geeft toestemming om kleine buurtspeeltuintjes weer open te stellen. Het gaat om speeltuintjes waar slechts enkele speeltuigen staan en waar voornamelijk buurtkinderen even kunnen ontspannen. De stad gaat daarmee in tegen de Nationale Veiligheidsraad, die de speeltuinen nog gesloten wil houden. ‘De bedoeling van de Nationale Veiligheidsraad is om samenscholingen tegen te gaan, maar in deze kleine speeltuintjes zijn er geen samenscholingen maar komen slechts enkele kindjes, die veelal in de blokken errond wonen, even spelen. Daar zien wij geen graten in’, zegt Dirk Delechambre van stad Antwerpen. ‘Eigenlijk spreken we zelfs niet over speeltuintjes, maar gaat het om terreinen met enkele speelelementen in buurten waar voor kinderen weinig recreatie in de buurt te vinden is.’

Er zijn geen regels vastgelegd over hoe groot de speeltuintjes die zullen openen maximaal mogen zijn of hoe lang kinderen er mogen verblijven. ‘We rekenen daar vooral op het gezond verstand van de mensen’, klinkt het nog. De grote speeltuinen, zoals in het Nachtegalenpark, en speelpleinen blijven wel gesloten.

Partner Content