Dat heeft vakbondsman Ludo Sempels bevestigd. De christelijke spoorbond beraadt zich nog.

'Wij maken deel uit van het ABVV en we ondersteunen dus de stakingsdag', aldus ACOD'er Sempels. In de aanzegging die bij het spoor werd ingediend, is er sprake van een stakingsactie van zondag 28 maart om 22.00 uur tot maandag 29 maart om 22.00 uur.

Door de socialistische aanzegging start bij spoornetbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS de procedure van minimale dienstverlening. Op basis van de werkbereidheid van de werknemers zal bekeken worden hoeveel en welke treinen er kunnen rijden tijdens de staking.

De christelijke vakbond bij het spoor zal later deze week bepalen hoe hij de nationale stakingsdag wil invullen, aldus Luc Piens van ACV-Transcom.

Ook stakingsaanzegging ingediend bij De Lijn

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn dreigt de dienstverlening verstoord te zijn op maandag 29 maart. De christelijke en de socialistische vakbond hebben samen een stakingsaanzegging ingediend, zo bevestigen ze dinsdag.

Op 29 maart organiseren de christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ABVV een nationale stakingsdag in de privésector in België, uit onvrede over de mislukte loononderhandelingen. Dat wordt door de vakbonden bij De Lijn vertaald in een stakingsaanzegging. 'We hebben een aanzegging ingediend voor een 24 urenstaking op de dag zelf, 29 maart', zegt Stan Reusen van de socialistische bond ACOD. Hij verwacht dat de dienstverlening die dag ook effectief verstoord zal zijn. 'We roepen op om een sterk IPA-akkoord (interprofessioneel akkoord over de loon- en arbeidsvoorwaarden de komende twee jaar, red.) te ondersteunen.'

De oproep zou zowel bij De Lijn zelf als bij de pachters te horen zijn. De loononderhandelingen hebben rechtstreeks betrekking op de werknemers van De Lijn, zeggen Reusen en zijn collega van de christelijke vakbond, Jo Van der Herten. De ACV'er vindt de voorgestelde maximale loonstijging van 0,4 procent in het kader van de loononderhandelingen veel te laag. Specifiek voor De Lijn wijst hij erop dat vele werknemers, zoals de chauffeurs, tijdens corona aan het werk zijn gebleven. 'De vraag is gesteld iets extra's te doen voor hen, maar daar is niets van gekomen.' En er is volgens Van der Herten bijvoorbeeld ook geen onkostenvergoeding voor thuiswerkers.

Wat de eventuele impact zal zijn van de aanzegging op de bussen en trams van De Lijn, zal volgens Van der Herten vermoedelijk afhangen van regio tot regio en van dienst tot dienst. Hij voegt daar wel aan toe dat 'de opvolging meestal redelijk goed is'. Bij De Lijn bevestigt men de aanzegging.

Woordvoerster Karen Van der Sype wijst erop dat de aanleiding voor de staking geen interne aangelegenheid is, maar een discussie op nationaal niveau, over de loonnorm. Over eventuele hinder kan ze zich nog niet uitspreken. 'Dat is altijd moeilijk te voorspellen.'

Dat heeft vakbondsman Ludo Sempels bevestigd. De christelijke spoorbond beraadt zich nog. 'Wij maken deel uit van het ABVV en we ondersteunen dus de stakingsdag', aldus ACOD'er Sempels. In de aanzegging die bij het spoor werd ingediend, is er sprake van een stakingsactie van zondag 28 maart om 22.00 uur tot maandag 29 maart om 22.00 uur. Door de socialistische aanzegging start bij spoornetbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS de procedure van minimale dienstverlening. Op basis van de werkbereidheid van de werknemers zal bekeken worden hoeveel en welke treinen er kunnen rijden tijdens de staking. De christelijke vakbond bij het spoor zal later deze week bepalen hoe hij de nationale stakingsdag wil invullen, aldus Luc Piens van ACV-Transcom. Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn dreigt de dienstverlening verstoord te zijn op maandag 29 maart. De christelijke en de socialistische vakbond hebben samen een stakingsaanzegging ingediend, zo bevestigen ze dinsdag.Op 29 maart organiseren de christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ABVV een nationale stakingsdag in de privésector in België, uit onvrede over de mislukte loononderhandelingen. Dat wordt door de vakbonden bij De Lijn vertaald in een stakingsaanzegging. 'We hebben een aanzegging ingediend voor een 24 urenstaking op de dag zelf, 29 maart', zegt Stan Reusen van de socialistische bond ACOD. Hij verwacht dat de dienstverlening die dag ook effectief verstoord zal zijn. 'We roepen op om een sterk IPA-akkoord (interprofessioneel akkoord over de loon- en arbeidsvoorwaarden de komende twee jaar, red.) te ondersteunen.' De oproep zou zowel bij De Lijn zelf als bij de pachters te horen zijn. De loononderhandelingen hebben rechtstreeks betrekking op de werknemers van De Lijn, zeggen Reusen en zijn collega van de christelijke vakbond, Jo Van der Herten. De ACV'er vindt de voorgestelde maximale loonstijging van 0,4 procent in het kader van de loononderhandelingen veel te laag. Specifiek voor De Lijn wijst hij erop dat vele werknemers, zoals de chauffeurs, tijdens corona aan het werk zijn gebleven. 'De vraag is gesteld iets extra's te doen voor hen, maar daar is niets van gekomen.' En er is volgens Van der Herten bijvoorbeeld ook geen onkostenvergoeding voor thuiswerkers. Wat de eventuele impact zal zijn van de aanzegging op de bussen en trams van De Lijn, zal volgens Van der Herten vermoedelijk afhangen van regio tot regio en van dienst tot dienst. Hij voegt daar wel aan toe dat 'de opvolging meestal redelijk goed is'. Bij De Lijn bevestigt men de aanzegging. Woordvoerster Karen Van der Sype wijst erop dat de aanleiding voor de staking geen interne aangelegenheid is, maar een discussie op nationaal niveau, over de loonnorm. Over eventuele hinder kan ze zich nog niet uitspreken. 'Dat is altijd moeilijk te voorspellen.'