De socialistische bond gaat een schrijven richten aan de minister, aan de CEO's van de NMBS en Infrabel en aan de algemeen directeur van HR Rail om een stabilisatie te vragen van het aantal statutaire banen bij de drie entiteiten. Als de vakbond tegen 9 september geen afdoend antwoord krijgt, plant hij "forse acties".

In haar strategische visie plant Galant onder meer een verhoging van het aantal zitplaatsen in de treinen met 160.000 tegen 2030, een verbetering van de productiviteit met jaarlijks 4 procent gedurende vijf jaar, een versterking van de veiligheid van het net, een verbetering van de stiptheid en de installatie van wifi in de treinen.

Voor CGSP Cheminots zijn die objectieven evenwel niet geloofwaardig zonder bijkomende financiële middelen en extra personeel. "Sinds januari 2014 zijn er 1.540 voltijdse banen verloren gegaan. Tussen 1 januari 2015 en 1 juni 2015 zijn er 1.345 spoorpersoneelsleden vertrokken en slechts 794 gerecruteerd", aldus Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots. "Het bloeden moet nu gestelpt worden."

Uitpersen als een citroen

De vakbond beschuldigt Galant er ook van dat ze HR Rail wil schrappen na de liberalisering van het spoor in 2019. HR Rail is de juridische werkgever van het spoorpersoneel, sinds de Belgische spoorwegen begin 2014 overgingen van een drieledige naar een tweeledig (NMBS en Infrabel) structuur. "Mevrouw Galant heeft niet de moed gehad om terug te komen op de hervorming van de structuren", aldus Abdissi. "Maar ze wil HR Rail uitpersen als een citroen, alvorens het weg te gooien als een Kleenex." Het filiaal, opgericht op vraag van de bonden, is volgens Abdissi nochtans "de borg voor een echte sociale dialoog".

CGSP Cheminots vraagt de autoriteiten om de vakbond garanties te bieden over zowel het aantal banen als het voortbestaan van HR Rail tegen 9 september. Zoniet zullen acties gepland worden. (Belga/TE)

De socialistische bond gaat een schrijven richten aan de minister, aan de CEO's van de NMBS en Infrabel en aan de algemeen directeur van HR Rail om een stabilisatie te vragen van het aantal statutaire banen bij de drie entiteiten. Als de vakbond tegen 9 september geen afdoend antwoord krijgt, plant hij "forse acties". In haar strategische visie plant Galant onder meer een verhoging van het aantal zitplaatsen in de treinen met 160.000 tegen 2030, een verbetering van de productiviteit met jaarlijks 4 procent gedurende vijf jaar, een versterking van de veiligheid van het net, een verbetering van de stiptheid en de installatie van wifi in de treinen. Voor CGSP Cheminots zijn die objectieven evenwel niet geloofwaardig zonder bijkomende financiële middelen en extra personeel. "Sinds januari 2014 zijn er 1.540 voltijdse banen verloren gegaan. Tussen 1 januari 2015 en 1 juni 2015 zijn er 1.345 spoorpersoneelsleden vertrokken en slechts 794 gerecruteerd", aldus Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots. "Het bloeden moet nu gestelpt worden." De vakbond beschuldigt Galant er ook van dat ze HR Rail wil schrappen na de liberalisering van het spoor in 2019. HR Rail is de juridische werkgever van het spoorpersoneel, sinds de Belgische spoorwegen begin 2014 overgingen van een drieledige naar een tweeledig (NMBS en Infrabel) structuur. "Mevrouw Galant heeft niet de moed gehad om terug te komen op de hervorming van de structuren", aldus Abdissi. "Maar ze wil HR Rail uitpersen als een citroen, alvorens het weg te gooien als een Kleenex." Het filiaal, opgericht op vraag van de bonden, is volgens Abdissi nochtans "de borg voor een echte sociale dialoog". CGSP Cheminots vraagt de autoriteiten om de vakbond garanties te bieden over zowel het aantal banen als het voortbestaan van HR Rail tegen 9 september. Zoniet zullen acties gepland worden. (Belga/TE)