In 2016 betaalden de leden van de Socialistische Mutualiteiten 100,4 miljoen euro aan ereloonsupplementen, dat is 3,7 miljoen euro meer dan in 2015 en 20 miljoen euro meer dan in 2012. In twee- en meerpersoonskamers werden de ereloonsupplementen in 2013 afgeschaft.

Dit verbod probeert men via andere wegen te omzeilen, onder meer door een fors prijskaartje te hangen aan een eenpersoonskamer. Een patiënt betaalt gemiddeld 1.690 euro voor een verblijf in een eenpersoonskamer, dat is 7 keer zoveel als in een twee- of meerpersoonskamer. In een eenpersoonskamer bestaat de factuur momenteel voor 66 pct uit ereloonsupplementen. In reële termen stijgt het totale volume aan ereloonsupplementen in eenpersoonskamers met maar liefst 19 pct tussen 2012 en 2016, aldus de Socialistische Mutaliteiten vrijdag.

In Vlaanderen laten de ziekenhuizen het gehanteerde maximum van 100 pct aan ereloonsupplementen steeds vaker los: slechts 9 op de 54 ziekenhuizen houden zich er nog aan in 2016. Het gemiddeld gevraagd ereloonsupplement neemt er toe van 105 pct in 2012 tot 114 pct in 2016.

De stijging in Wallonië is nog sterker: van 148 pct naar 173 pct. In Brussel werkt men in 2016 met een gemiddeld ereloonsupplement van 206 pct (205 pct in 2012). Een patiënt betaalt er dus nog steeds een driedubbel ereloon, luidt het. Voor een eenpersoonskamer betaal je in Antwerpen en Vlaams-Brabant rond de 1.500 euro, waarvan meer dan 900 euro aan supplementen. In Limburg zit je aan zo'n 1.100 euro, waarvan 660 euro aan ereloonsupplementen.

De aangerekende ereloonpercentages liggen in Antwerpen (130 pct) en Vlaams-Brabant (122 pct) immers een stuk hoger dan in West-Vlaanderen (97 pct) of Limburg (94 pct). De mutaliteit roept patiënten op vooraf informatie in te winnen en zijn hospitalisatiepolis goed na te lezen. Hospitalisatieverzekeringen vergoeden vaak maar ereloonsupplementen tot een bepaald percentage.

De Block wil geen afschaffing

Een afschaffing van de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers is voor minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) geen optie, want dat zou de ziekenhuizen in de problemen brengen. Dat stelt haar kabinet in een reactie op de studie van de Socialistische Mutualiteiten, waaruit blijkt dat die supplementen blijven stijgen, ondanks dat patiënten minder lang in het ziekenhuis verblijven.

Het kabinet van minister De Block zegt dat de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers zomaar afschaffen of terugdringen, niet kan omdat het de ziekenhuizen in de problemen zou brengen. De minister wil alle kansen bieden aan de medicomut-onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen over de honoraria en tarieven, die ook over de ereloonsupplementen gaan.

Voorts benadrukt haar kabinet dat de voorbije jaren de ereloonsupplementen voor daghospitalisatie in twee- en meerpersoonskamers fel werden beperkt, net als die bij borstreconstructie met eigen weefsel.

In 2016 betaalden de leden van de Socialistische Mutualiteiten 100,4 miljoen euro aan ereloonsupplementen, dat is 3,7 miljoen euro meer dan in 2015 en 20 miljoen euro meer dan in 2012. In twee- en meerpersoonskamers werden de ereloonsupplementen in 2013 afgeschaft. Dit verbod probeert men via andere wegen te omzeilen, onder meer door een fors prijskaartje te hangen aan een eenpersoonskamer. Een patiënt betaalt gemiddeld 1.690 euro voor een verblijf in een eenpersoonskamer, dat is 7 keer zoveel als in een twee- of meerpersoonskamer. In een eenpersoonskamer bestaat de factuur momenteel voor 66 pct uit ereloonsupplementen. In reële termen stijgt het totale volume aan ereloonsupplementen in eenpersoonskamers met maar liefst 19 pct tussen 2012 en 2016, aldus de Socialistische Mutaliteiten vrijdag. In Vlaanderen laten de ziekenhuizen het gehanteerde maximum van 100 pct aan ereloonsupplementen steeds vaker los: slechts 9 op de 54 ziekenhuizen houden zich er nog aan in 2016. Het gemiddeld gevraagd ereloonsupplement neemt er toe van 105 pct in 2012 tot 114 pct in 2016. De stijging in Wallonië is nog sterker: van 148 pct naar 173 pct. In Brussel werkt men in 2016 met een gemiddeld ereloonsupplement van 206 pct (205 pct in 2012). Een patiënt betaalt er dus nog steeds een driedubbel ereloon, luidt het. Voor een eenpersoonskamer betaal je in Antwerpen en Vlaams-Brabant rond de 1.500 euro, waarvan meer dan 900 euro aan supplementen. In Limburg zit je aan zo'n 1.100 euro, waarvan 660 euro aan ereloonsupplementen. De aangerekende ereloonpercentages liggen in Antwerpen (130 pct) en Vlaams-Brabant (122 pct) immers een stuk hoger dan in West-Vlaanderen (97 pct) of Limburg (94 pct). De mutaliteit roept patiënten op vooraf informatie in te winnen en zijn hospitalisatiepolis goed na te lezen. Hospitalisatieverzekeringen vergoeden vaak maar ereloonsupplementen tot een bepaald percentage. Een afschaffing van de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers is voor minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) geen optie, want dat zou de ziekenhuizen in de problemen brengen. Dat stelt haar kabinet in een reactie op de studie van de Socialistische Mutualiteiten, waaruit blijkt dat die supplementen blijven stijgen, ondanks dat patiënten minder lang in het ziekenhuis verblijven.Het kabinet van minister De Block zegt dat de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers zomaar afschaffen of terugdringen, niet kan omdat het de ziekenhuizen in de problemen zou brengen. De minister wil alle kansen bieden aan de medicomut-onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen over de honoraria en tarieven, die ook over de ereloonsupplementen gaan. Voorts benadrukt haar kabinet dat de voorbije jaren de ereloonsupplementen voor daghospitalisatie in twee- en meerpersoonskamers fel werden beperkt, net als die bij borstreconstructie met eigen weefsel.