Met de aanstelling van Caroline Gennez als voorzitter van de VUB en de Erasmushogeschool, staat nu een socialist aan het hoofd in vier op vijf universitaire associaties. De vijfde wordt voorgezeten door iemand zonder partijkaart.

'De partij is zich zeer bewust van het belang van het voorzitterschap,' zegt politicoloog Carl Devos in De Morgen. 'Andere partijen zijn gewoon minder alert.'

  • Voorzitter van de universitaire associatie Brussel is Caroline Gennez (SP.A)
  • Voorzitter van de universitaire associatie Hasselt is Willy Claes (SP.A)
  • Voorzitter van de universitaire associatie Antwerpen is Robert Voorhamme (SP.A)
  • Voorzitter van de universitaire associatie Gent is Luc Van den Boscche (SP.A)
  • Voorzitter van de universitaire associatie Leuven is André Oosterlinck (geen partij)

'Het is me opgevallen dat de SP.A zeer goed is in het plaatsen van mensen in belangrijke sectoren met toekomstperspectief,' zegt Oosterlinck in De Morgen. 'De voorzitters zijn geen slaaf van SP.A, maar hebben wel die sociale overtuiging. Onverstandig kan ik dat beleid niet noemen, al zou ik zelf iemand kiezen die niet partijgebonden is.'

Prominente rol bij de verkiezingen

Caroline Gennez combineert haar voorzitterschap met een politieke carrière. Ze is federaal volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Mechelen en niet van plan deze mandaten op te geven. Ze kondigde enkele maanden eerder aan dat ze bij de verkiezingen opnieuw een prominente rol wil spelen. Gennez heeft haar beslissing naar eigen zeggen doorgepraat met minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) en SP.A-voorzitter Bruno Tobback die haar daarin steunen.

De universitaire associatie Brussel maakt geen bezwaar tegen het feit dat Gennez het voorzitterschap combineert met politieke mandaten. In Leuven is dat onmogelijk. Daar mogen voorzitters en rectoren niet politiek actief zijn. (EE)

Met de aanstelling van Caroline Gennez als voorzitter van de VUB en de Erasmushogeschool, staat nu een socialist aan het hoofd in vier op vijf universitaire associaties. De vijfde wordt voorgezeten door iemand zonder partijkaart.'De partij is zich zeer bewust van het belang van het voorzitterschap,' zegt politicoloog Carl Devos in De Morgen. 'Andere partijen zijn gewoon minder alert.' 'Het is me opgevallen dat de SP.A zeer goed is in het plaatsen van mensen in belangrijke sectoren met toekomstperspectief,' zegt Oosterlinck in De Morgen. 'De voorzitters zijn geen slaaf van SP.A, maar hebben wel die sociale overtuiging. Onverstandig kan ik dat beleid niet noemen, al zou ik zelf iemand kiezen die niet partijgebonden is.'Prominente rol bij de verkiezingenCaroline Gennez combineert haar voorzitterschap met een politieke carrière. Ze is federaal volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Mechelen en niet van plan deze mandaten op te geven. Ze kondigde enkele maanden eerder aan dat ze bij de verkiezingen opnieuw een prominente rol wil spelen. Gennez heeft haar beslissing naar eigen zeggen doorgepraat met minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) en SP.A-voorzitter Bruno Tobback die haar daarin steunen. De universitaire associatie Brussel maakt geen bezwaar tegen het feit dat Gennez het voorzitterschap combineert met politieke mandaten. In Leuven is dat onmogelijk. Daar mogen voorzitters en rectoren niet politiek actief zijn. (EE)