Wie een sociale woning huurt, mag de waarborg voortaan in achttien maandelijkse schijven betalen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. 'Op die manier wordt de financiële last voor de sociale huurder op het moment dat die verhuist, kleiner', zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).

Tot nog toe waren de regels voor sociale huurders behoorlijk strikt. Ze moesten twee keer de markthuurprijs betalen, wat een stuk meer is dan twee keer de reële huurprijs. Sommigen moeten zo tot 900 euro borg betalen.Van den Bossche past nu de regels aan. Voortaan moet de sociale huurder één maand sociale huur als borg storten, de rest kan in schijven betaald worden.Ook de plaatsbeschrijving wordt aan banden gelegd; die mag nu nog maximaal 62 euro kosten en zal gedeeld worden door huurder en verhuurder.

Dubbele huur

Een derde vernieuwing is dat een huurder die verhuist naar een andere woning van dezelfde huisvestingsmaatschappij niet langer het risico zal lopen dat hij een dubbele huur betaalt in de overgangsperiode. Het huurcontract voor de oude woning wordt voortaan immers ontbonden op het moment dat het contract voor de nieuwe woning ingaat. Overlap wordt zo onmogelijk.

'De oude regels maakten het veel huurders onnodig moeilijk op het moment van een verhuis', vindt minister Van den Bossche. 'Met deze aanpassingen krijgen ze meer financiële ademruimte zonder dat de verhuurder daar last van heeft.' (Belga/SD)

Wie een sociale woning huurt, mag de waarborg voortaan in achttien maandelijkse schijven betalen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. 'Op die manier wordt de financiële last voor de sociale huurder op het moment dat die verhuist, kleiner', zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).Tot nog toe waren de regels voor sociale huurders behoorlijk strikt. Ze moesten twee keer de markthuurprijs betalen, wat een stuk meer is dan twee keer de reële huurprijs. Sommigen moeten zo tot 900 euro borg betalen.Van den Bossche past nu de regels aan. Voortaan moet de sociale huurder één maand sociale huur als borg storten, de rest kan in schijven betaald worden.Ook de plaatsbeschrijving wordt aan banden gelegd; die mag nu nog maximaal 62 euro kosten en zal gedeeld worden door huurder en verhuurder. Een derde vernieuwing is dat een huurder die verhuist naar een andere woning van dezelfde huisvestingsmaatschappij niet langer het risico zal lopen dat hij een dubbele huur betaalt in de overgangsperiode. Het huurcontract voor de oude woning wordt voortaan immers ontbonden op het moment dat het contract voor de nieuwe woning ingaat. Overlap wordt zo onmogelijk.'De oude regels maakten het veel huurders onnodig moeilijk op het moment van een verhuis', vindt minister Van den Bossche. 'Met deze aanpassingen krijgen ze meer financiële ademruimte zonder dat de verhuurder daar last van heeft.' (Belga/SD)