Sociaal overleg raakt moeilijk uit de startblokken: bonden voeren actie

© Belga

Het optimisme over het sociaal overleg lijkt een week na de herstart al flink bekoeld. Eind januari moest er een akkoord zijn over de lonen, maar de onderhandelingen zouden moeizaam verlopen. Vandaag voerden zo’n 2.000 vakbondsmilitanten actie aan het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.

Het was met een groot gevoel van opluchting dat de regering-Michel vorige week donderdag aankondigde dat het sociaal overleg opnieuw was opgestart. Na een hete herfst konden alle partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om in alle sereniteit verder te werken. Er waren in het Kamerdebat nog wat oprispingen over de indexsprong, maar het zag er wel naar uit dat er ruimte was om te onderhandelingen.

Bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V) viel toen te horen dat de eerste belangrijkste deadline eind januari was. Tegen dan zou er een akkoord moeten zijn over de lonen. ‘De wil om er te geraken is bij alle partijen aanwezig, nu is het hopen dat ze elkaar ergens halverwege kunnen ontmoeten.’

Na de onderhandelingen over de lonen, staat de verdeling van de welvaartsenveloppe op het programma. Normaal stond er vrijdag overleg tussen de bonden en de regering op het programma, maar volgens De Morgen is dat nu zijn uitgesteld naar volgende week.

Barstjes in de sereniteit

Maar nauwelijks een paar dagen na de start van het overleg zijn er al barstjes te bespeuren in de sereniteit van de gesprekken. ‘De vakbonden stimuleren jaloezie’, stelde Unizo-topman Karel Van Eetvelt in De Standaard. Hij benadrukte nog eens dat zijn achterban niet zit te wachten op een taxshift, omdat gevreesd wordt dat die de middenklasse zal treffen, en niet de grote vermogens.

Inzet verhogen

Archiefbeeld van de stakingsdag in Vlaams- en Waals-Brabant.
Archiefbeeld van de stakingsdag in Vlaams- en Waals-Brabant.© BELGA

Aan vakbondszijde weerklinkt ook gemor. ‘Het sociaal overleg loopt voor geen meter’, klinkt het in De Morgen. De vakbonden zouden de inzet van de gesprekken willen verhogen. Dat klinkt min of meer dreigend: als er geen oplossing komt voor de overheidspensioenen, kunnen er nieuwe acties volgen, onder meer op het spoor.

Vandaag voerden zo’n 2.000 militanten actie voor het kabinet van minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR). “Concreet vragen we dat de regering rekening houdt met onze terechte argumenten om bepaalde maatregelen uit het federale regeerakkoord aan te passen, terug te schroeven of te schrappen”, lieten de bonden weten. De vakbonden willen dezelfde vrijheid om te onderhandelen als in de gesprekken over de lonen in de private sector.

Overleg krijgt voorrang

Het is niet nieuw dat er bespaard moet worden in de openbare dienstverlening, dat stond immers in het regeerakkoord. Maar de bonden lijken van plan om hun huid duur te verkopen. Voorlopig staan er nog geen acties gepland, maar de CGSP, de Franstalige vleugel van het ACOD sluit dat niet uit. En doorgaans is de actiebereidheid in Wallonië ook groter. Voorlopig werd echter de voorrang gegeven aan het overleg.

Hoofdbrekens

Sociaal overleg raakt moeilijk uit de startblokken: bonden voeren actie
© belga

Los van de sfeer binnen de Groep van Tien, zorgt het sociaal overleg ook binnen de federale regering voor hoofdbrekens. Vorige week lieten premier Charles Michel en minister van Werk Kris Peeters al verstaan dat ze het sociaal overleg alle kansen willen geven en hopen dat de Groep van 10 zelf tot een onderhandelende oplossing zouden komen. Daarbij zouden N-VA en Open VLD ook laten verstaan hebben dat ze rekenen op een uitkomst ‘waarin werken beloond wordt.’

Als de Groep van Tien niet tot een vergelijk komt, dan moet de politiek de knopen doorhakken. Dat zou betekenen dat de regering zelf de beslissingen van het regeerakkoord kan doorduwen. Geen risicoloze opdracht, zeker in budgettair krappe en sociaal woelige tijden.

Geen eenvoudige combinatie

Voor de federale regering komt daar nog eens bij dat de regering vorige week aankondigde dat ze ook werk wil maken van de veiligheid in ons land, en dat is een strijd die geld zal kosten. Meer geld voor veiligheid en tegelijkertijd besparen, is geen eenvoudige combinatie, schrijft Ewald Pironet in de Knack van deze week.

Concreet betekent dit dat elke beslissing die Michel nu neemt, een weerslag heeft op de begroting. En gisteren bleek nog maar eens dat ons land het op dat vlak niet goed doet.

Vlaamse wrevel tussen CD&V en N-VA

Op Vlaams niveau is er dan weer onenigheid tussen CD&V en N-VA. Die laatste partij is kwaad omdat CD&V-parlementsleden de regering en met name minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) oproepen tot actie, terwijl de regering op een zucht van een akkoord staat. Die nota staat voor vrijdag op de agenda van de Vlaamse regering, schrijft De Tijd. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content