Sociaal overleg over stakingsrecht mislukt opnieuw: ‘Spijtig, maar nu is het aan de politiek’

Kris Peeters (CD&V), minister van Arbeid en vicepremier © BELGA

Het overleg over het Herenakkoord, afspraken over wat kan en niet kan in het geval van een sociaal conflict, is opnieuw afgesprongen. CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters wil geen nieuw uitstel geven. ‘Nu is het aan ons om een antwoord te bieden’.

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, onderhandelen al een tijd over een actualisering van het Herenakoord uit 2002. Dat overleg liep enkele weken gelden op een sisser af. Na overleg met de regering mochten de sociale partners het nog eens proberen, maar woensdag liepen de gesprekken opnieuw spaak. Belangrijk struikelblok binnen het overleg is de responsabilisering in het geval van een staking.

Vakbonden: ‘Stakingsrecht niet op losse schroeven zetten’

De vakbonden in de Groep van Tien zeggen in een reactie dat ze niet gekant zijn tegen een actualisering van het Herenakkoord, maar dat ze niet kunnen aanvaarden dat nieuwe afspraken het stakingsrecht op losse schroeven zouden zetten.

Zo vinden ze dat niemand mag worden uitgesloten van deelname aan collectieve acties. ‘We denken hierbij aan uitzendkrachten en aan onderaannemers die volgens de werkgevers de mogelijkheid zouden moeten hebben om het bedrijfsgebouw te betreden bij stakingen. Dit zou echter afbreuk doen aan het solidariteitsbeginsel tussen werknemers,’ luidt het in een gezamenlijk persbericht van ACV, ACLVB en ABVV.

Het is niet de taak van de syndicale organisaties om als rechterlijke macht op te treden voor het sanctioneren van grensoverschrijdend gedrag

Vakbonden

Voorts zijn de bonden niet tegen de invoering van een aanspreekpunt zodat procedures en regels worden nageleefd in geval van staking. Maar ‘het is niet de taak van de syndicale organisaties om als rechterlijke macht op te treden voor het sanctioneren van grensoverschrijdend gedrag’, klinkt het.

De bonden benadrukken dat het Herenakkoord van 2002 van kracht blijft. ‘Als vakbondsorganisaties hebben we nooit opgeroepen tot illegale of afkeurenswaardige acties. Wij verwerpen elke vorm van geweld, van welke aard dan ook. Wij erkennen dat niemand een collectieve actie mag gebruiken om druk uit te oefenen op anderen en ze te dwingen illegaal en/of juridisch strafbaar te handelen’, besluit de bonden.

Werkgevers: ‘Water te diep voor modernisering’

Akkoord bleek niet mogelijk

De werkgevers

De werkgevers uit de Groep van Tien, het VBO, Unizo, Agrofront en UCM, benadrukken dan weer ze het stakingsrecht niet willen uithollen, maar wel duidelijker willen aflijnen.

‘De werkgevers vonden het belangrijk om een akkoord te bereiken over drie elementen: een algemeen kader waarin bepaald stond wat kon en niet kon, duidelijke regels en procedures en een vorm van verantwoordelijkheid in geval van onwettelijke acties. Uit de onderhandelingen is echter gebleken dat dit niet mogelijk was’, zo staat in een gemeenschappelijk persbericht.

Regering: ‘Nu is het aan ons’

Nu het overleg tussen de sociale partners opnieuw is afgesprongen, ligt de bal in het kamp van de regering. CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters is teleurgesteld dat de sociale partners geen akkoord hebben kunnen bereiken, maar wil geen nieuw uitstel geven. ‘Nu is het aan ons om een antwoord te bieden’, zei hij op de stoep van de Wetstraat.

We hebben het paard meermaals naar het water gebracht, maar als het niet wil drinken…

Kris Peeters

‘We hebben het paard meermaals naar het water gebracht, maar als het niet wil drinken is het aan ons om te kijken welke acties de politiek kan ondernemen’, aldus Peeters, die nog niet kwijt wilde of de regering dan wel het parlement zich over de kwestie moet buigen.

Peeters gaf nog mee dat een uiteindelijk akkoord voor hem het stakingsrecht niet ter discussie mag stellen, ervoor moet zorgen dat wie wil werken ook kan werken en dat incidenten op de juiste manier worden afgehandeld.

Ook MR-vicepremier Didier Reynders vindt dat het nu aan de politiek is om de zaak in handen te nemen. Maar ook hij sprak zich niet uit voor het parlement of de regering.

N-VA-collega Jan Jambon wilde voor aanvang van de Nationale Veiligheidsraad op de Wetstraat 16 nog niet veel kwijt. Hij merkte op dat de veertien dagen nog lopen die de sociale partners extra hadden gekregen om tot een akkoord te komen. ‘Maar als het niet lukt, is het aan de politiek’, besloot ook hij. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content