Het akkoord van de sociale partners over de beperkte activering van bruggepensioneerden en oudere werklozen, vormt opnieuw een stevige hindernis voor de regering-Michel I. Zowel vakbonden als werkgevers halen passages uit het regeerakkoord onderuit. De oppositie had gehoopt op een stevig debat over deze kwestie tijdens het wekelijkse vragenuurtje in De Kamer.

'Maar wat stelde ik vast', vat Kristof Calvo (Groen) zijn betoog aan. 'In de eerste versie van de mondelingen vragen die alle parlementsleden ontvangen, stonden verschillende vragen vermeld van de meerderheidspartijen. Bij de tweede versie waren deze verdwenen. Ik vind het een schande dat de discussie niet hier gevoerd wordt in het parlement. Maar wel in de wandelgangen en in de media', aldus Calvo.

Of is het allemaal maar om te lachen?

Meryame Kitir

'Blijkbaar heeft deze regering het er moeilijk mee dat de Groep van 10 iets kan wat zij niet kan. Uw regering zou het sociaal overleg moeten bedanken. Zij komen wel overeen, in plaats van constant te kibbelen. Zij beslissen dingen. Iets wat jullie niet kunnen of willen doen', aldus het jonge parlementslid.

Pyromanen binnen uw meerderheid

Vooral N-VA moest het ontgelden. Gericht aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sprak hij. 'De pyromanen zitten binnen uw meerderheid en ze heten N-VA.' Ook Meryame Kitir (SP.A) vraagt zich af of de regering het sociaal overleg wel serieus neemt. 'Of is het allemaal maar om te lachen?' Zij trok 'zoals ik elke week doe', aan de mouw van Kris Peeters. 'Wanneer komt er nu eens een duidelijkheid in verband met de brugpensioenen?

Ik begrijp niet waarom deze regering niet in staat is om dit sociaal akkoord te bekrachtigen

Laurette Onkelinx

Premier Charles Michel (MR) benadrukt dat hij zich wel degelijk bewust is van het belang van de brugpensioen, maar dat het halfrond nog wat geduld moet uitoefenen. 'Vanaf morgen (vrijdag) en volgende week zullen wij onze standpunten bekendmaken.'

'Sociale spanningen zullen toenemen'

Deze sussende woorden volstonden niet voor de oppositie. 'U zult verantwoordelijk zijn voor de sociale spanningen die zullen toenemen over het ganse grondgebied', aldus een vurige Laurette Onkelinx (PS). 'En ook de PTB-GO! benadrukt dat het hier een voor een om menselijke drama's gaat. 'Mijn gsm blijft maar trillen en beven, tot nu toe hebben we al 800 getuigenissen ontvangen van betrokkenen. Ik begrijp niet waarom deze regering niet in staat is om dit sociaal akkoord te bekrachtigen.'

Volgens Raoul Hedebouw heeft het geen zin om hier te spreken van een technisch probleem, waarbij hij zich tot de premier richt. 'Dit is allesbehalve een technisch probleem, maar een politiek probleem. Het gaat hier om rechtse partijen die alles blokkeren. Het wordt tijd dat u beseft dat het merendeel van Belgen zich kapot werkt. U hebt de morele plicht om het akkoord te bekrachtigen, zodat werknemers het recht op hun verdiende rust kunnen gebruiken. (AVE)

Het akkoord van de sociale partners over de beperkte activering van bruggepensioneerden en oudere werklozen, vormt opnieuw een stevige hindernis voor de regering-Michel I. Zowel vakbonden als werkgevers halen passages uit het regeerakkoord onderuit. De oppositie had gehoopt op een stevig debat over deze kwestie tijdens het wekelijkse vragenuurtje in De Kamer. 'Maar wat stelde ik vast', vat Kristof Calvo (Groen) zijn betoog aan. 'In de eerste versie van de mondelingen vragen die alle parlementsleden ontvangen, stonden verschillende vragen vermeld van de meerderheidspartijen. Bij de tweede versie waren deze verdwenen. Ik vind het een schande dat de discussie niet hier gevoerd wordt in het parlement. Maar wel in de wandelgangen en in de media', aldus Calvo. 'Blijkbaar heeft deze regering het er moeilijk mee dat de Groep van 10 iets kan wat zij niet kan. Uw regering zou het sociaal overleg moeten bedanken. Zij komen wel overeen, in plaats van constant te kibbelen. Zij beslissen dingen. Iets wat jullie niet kunnen of willen doen', aldus het jonge parlementslid. Vooral N-VA moest het ontgelden. Gericht aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sprak hij. 'De pyromanen zitten binnen uw meerderheid en ze heten N-VA.' Ook Meryame Kitir (SP.A) vraagt zich af of de regering het sociaal overleg wel serieus neemt. 'Of is het allemaal maar om te lachen?' Zij trok 'zoals ik elke week doe', aan de mouw van Kris Peeters. 'Wanneer komt er nu eens een duidelijkheid in verband met de brugpensioenen? Premier Charles Michel (MR) benadrukt dat hij zich wel degelijk bewust is van het belang van de brugpensioen, maar dat het halfrond nog wat geduld moet uitoefenen. 'Vanaf morgen (vrijdag) en volgende week zullen wij onze standpunten bekendmaken.'Deze sussende woorden volstonden niet voor de oppositie. 'U zult verantwoordelijk zijn voor de sociale spanningen die zullen toenemen over het ganse grondgebied', aldus een vurige Laurette Onkelinx (PS). 'En ook de PTB-GO! benadrukt dat het hier een voor een om menselijke drama's gaat. 'Mijn gsm blijft maar trillen en beven, tot nu toe hebben we al 800 getuigenissen ontvangen van betrokkenen. Ik begrijp niet waarom deze regering niet in staat is om dit sociaal akkoord te bekrachtigen.' Volgens Raoul Hedebouw heeft het geen zin om hier te spreken van een technisch probleem, waarbij hij zich tot de premier richt. 'Dit is allesbehalve een technisch probleem, maar een politiek probleem. Het gaat hier om rechtse partijen die alles blokkeren. Het wordt tijd dat u beseft dat het merendeel van Belgen zich kapot werkt. U hebt de morele plicht om het akkoord te bekrachtigen, zodat werknemers het recht op hun verdiende rust kunnen gebruiken. (AVE)