Sociaal overleg AB Inbev springt af, mogelijk nieuwe acties na Nieuwjaar

© Belga Image

Het sociaal overleg bij brouwer AB InBev is donderdag afgesprongen. Dat meldt de christelijke vakbond. Nieuwe acties bij de brouwer zijn mogelijk na Nieuwjaar.

Bij de brouwreus is al een tijd een sociaal conflict bezig. Als gevolg organiseerden de vakbonden blokkades van de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden de voorbije weken.

Over een deel van het conflict, met name over de syndicale eis voor een verbetering van de werkzekerheids- en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen, werd een akkoord bereikt tussen bonden en directie. Over andere dossiers was dat niet het geval, aldus vakbondssecretaris Kris Vanautgaerden (ACV Voeding en Diensten). Onder meer over meer koopkracht en werkbaar werk bij AB InBev en de problemen met de loonadminisstratie was er nog overleg. Dat overleg, aldus Vanautgaerden, is donderdag opgeblazen. “De directie had onvoldoende mandaat. Het overleg is gestopt.”

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend. Nieuwe acties zullen moeilijk tegen te houden zijn indien de directie bij haar standpunt blijft, waarschuwt de vakbond.

In een reactie bevestigt het bedrijf dat de vakbonden de onderhandelingstafel hebben verlaten.

Rechtbank geeft vakbonden gelijk

De vakbonden hebben ondertussen wel gelijk gekregen in een juridisch dispuut tegen AB InBev. De vakbondsblokkades bij AB InBev-brouwerijen begin december dienden niet te worden opgeheven. Dat melden ACV Voeding en Diensten en advocaat Jan Buelens.

Na de vele blokkades trok de brouwer met een eenzijdig verzoekschrift naar een Leuvense rechter. Die besliste dat de blokkades dienden te worden opgeheven. Daarop werden de blokkades effectief opgebroken door de bonden.

De vakbonden stapten daarna naar een Leuvense rechter. En die heeft de vakbonden over de hele lijn gelijk gegeven, aldus vakbondssecretaris Kris Vanautgaerden van ACV Voeding en Diensten. ‘Het oorspronkelijke vonnis is verworpen’.

Advocaat Jan Buelens, die de vakbonden vertegenwoordigt, bevestigt. ‘De eerste beslissing werd vernietigd. De rechter besliste dat er geen aanleiding was voor het eenzijdig verzoekschrift. En de argumenten die AB InBev aanhaalde werden eveneens verworpen. Er was geen sprake van geweld of intimidatie. Werkwilligen werden niet gehinderd. Ook het argument van economische schade werd verworpen. Dat is nu eenmaal eigen aan een staking’.

Het vonnis geeft de vakbonden extra munitie. ‘Voor alle duidelijkheid. Wij willen vooral onderhandelen aan de tafel. Maar de uitspraak betekent wel dat we de handen vrij hebben voor mogelijke nieuwe acties’. In een reactie zegt AB InBev akte te nemen van het vonnis. De brouwer betreurt dat de rechtbank haar argumentatie niet heeft gevolgd. AB InBev analyseert het vonnis en houdt eventuele verdere stappen in beraad, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content