De taxisector gaat volgende week tijdens een vergadering beslissen of ze al dan niet overgaat tot actie. Dat zei de voorzitter van Taxis United, Khalid Ed-Denguir, donderdag na afloop van een vergadering met Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) over alternatieve taxidienst Uber. De taxichauffeurs blijven misnoegd.

Werkgroepen met de taxichauffeurs zullen zich buigen over een modernisering van de sector, klinkt het bij Smet. "We moeten bouwen aan een sterke en rendabele taxisector, zodat die een echte aanvulling kan zijn op het openbaar vervoer", aldus de woordvoerder van Smet, Gorik Van Holen. "Er zijn ongeveer 3.000 taxichauffeurs in Brussel. We willen hun mening horen."

Ridesharing

Maar de voorzitter van Taxis United, nochtans voorstander van een moderne regelgeving, is bang dat die werkgroepen de bestaande overlegstructuren zullen vervangen, die tot doel hebben de taxichauffeurs te verdedigen. "Er bestaat een overlegcomité waar ook de vertegenwoordigers van de sector en de syndicaten deel van uitmaken. Pascal Smet spreekt van het reglementeren van "ridesharing" (taxi delen) en het heffen van belastingen. Maar hij wil een vorm van ridesharing toelaten waarbij betaald wordt voor korte autotrajecten na de werkuren. Dat is in feite het systeem van Uber. Taxi's zijn nu al niet meer rendabel en dit is nog eens oneerlijke concurrentie. Het komt erop neer dat Smet een liberalisering van de taxisector wil."

Het kabinet-Smet nuanceert. "Je kan je niet verzetten tegen nieuwe technologieën, maar het aanbod dat daardoor ontstaat, moet wel gebonden zijn aan regels." (Belga/WB)

De taxisector gaat volgende week tijdens een vergadering beslissen of ze al dan niet overgaat tot actie. Dat zei de voorzitter van Taxis United, Khalid Ed-Denguir, donderdag na afloop van een vergadering met Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) over alternatieve taxidienst Uber. De taxichauffeurs blijven misnoegd. Werkgroepen met de taxichauffeurs zullen zich buigen over een modernisering van de sector, klinkt het bij Smet. "We moeten bouwen aan een sterke en rendabele taxisector, zodat die een echte aanvulling kan zijn op het openbaar vervoer", aldus de woordvoerder van Smet, Gorik Van Holen. "Er zijn ongeveer 3.000 taxichauffeurs in Brussel. We willen hun mening horen." Maar de voorzitter van Taxis United, nochtans voorstander van een moderne regelgeving, is bang dat die werkgroepen de bestaande overlegstructuren zullen vervangen, die tot doel hebben de taxichauffeurs te verdedigen. "Er bestaat een overlegcomité waar ook de vertegenwoordigers van de sector en de syndicaten deel van uitmaken. Pascal Smet spreekt van het reglementeren van "ridesharing" (taxi delen) en het heffen van belastingen. Maar hij wil een vorm van ridesharing toelaten waarbij betaald wordt voor korte autotrajecten na de werkuren. Dat is in feite het systeem van Uber. Taxi's zijn nu al niet meer rendabel en dit is nog eens oneerlijke concurrentie. Het komt erop neer dat Smet een liberalisering van de taxisector wil." Het kabinet-Smet nuanceert. "Je kan je niet verzetten tegen nieuwe technologieën, maar het aanbod dat daardoor ontstaat, moet wel gebonden zijn aan regels." (Belga/WB)