Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) heeft dinsdag in het parlement van de Franse gemeenschap geprobeerd de bezwaren weg te nemen tegen het decreet dat van de taal- en pedagogische inspectie in het Franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten een Vlaamse bevoegdheid maakt. Maar de Franstaligen handhaven hun beroep bij het grondwettelijk hof.

Het Vlaams Parlement keurde op 21 oktober het decreet goed dat van de taal- en pedagogische inspectie in het Franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten een Vlaamse bevoegdheid maakt.

Dat gebeurde bij verrassing, tussen twee Franstalige belanganconflicten tegen het decreet in. De Franstalige politieke partijen reageerden zeer ontevreden op de stemming.

Na afloop van overleg op 28 oktober maakten ze bekend dat het parlement van de Franse gemeenschap bij het Grondwettelijk Hof zowel een beroep tot schorsing als tot vernietiging van het decreet zal indienen.

'Inspectie zal in het Frans verlopen'

Volgens de partijvoorzitters verstoort het decreet het onderwijs in de faciliteitengemeenten. Ze menen ook dat de Vlaamse gemeenschap het akkoord moet hebben van de Franse gemeenschap om de wetgeving aan te passen.

Minister van Onderwijs Pascal Smet werd dinsdag ontvangen door voorzitter Jean-Charles Luperto van het parlement van de Franse gemeenschap en gaf nadien een uiteenzetting in de gemengde parlementscommissie Onderwijs en Algemene
Zaken.

Smet probeerde te sussen door er onder meer op te wijzen dat de inspectie in het Frans zal verlopen en enkel zal nagaan of de eindtermen gehaald worden. De leerkrachten zelf worden niet gecontroleerd.

Smet zei achteraf een aantal meningen te hebben kunnen wegnemen en enkele zaken te hebben verduidelijkt, maar voor het gesprek had Luperto al aangegeven dat de Franstaligen hun beroep bij het grondwettelijk hof handhaven.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) heeft dinsdag in het parlement van de Franse gemeenschap geprobeerd de bezwaren weg te nemen tegen het decreet dat van de taal- en pedagogische inspectie in het Franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten een Vlaamse bevoegdheid maakt. Maar de Franstaligen handhaven hun beroep bij het grondwettelijk hof.Het Vlaams Parlement keurde op 21 oktober het decreet goed dat van de taal- en pedagogische inspectie in het Franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten een Vlaamse bevoegdheid maakt.Dat gebeurde bij verrassing, tussen twee Franstalige belanganconflicten tegen het decreet in. De Franstalige politieke partijen reageerden zeer ontevreden op de stemming.Na afloop van overleg op 28 oktober maakten ze bekend dat het parlement van de Franse gemeenschap bij het Grondwettelijk Hof zowel een beroep tot schorsing als tot vernietiging van het decreet zal indienen.'Inspectie zal in het Frans verlopen'Volgens de partijvoorzitters verstoort het decreet het onderwijs in de faciliteitengemeenten. Ze menen ook dat de Vlaamse gemeenschap het akkoord moet hebben van de Franse gemeenschap om de wetgeving aan te passen.Minister van Onderwijs Pascal Smet werd dinsdag ontvangen door voorzitter Jean-Charles Luperto van het parlement van de Franse gemeenschap en gaf nadien een uiteenzetting in de gemengde parlementscommissie Onderwijs en Algemene Zaken. Smet probeerde te sussen door er onder meer op te wijzen dat de inspectie in het Frans zal verlopen en enkel zal nagaan of de eindtermen gehaald worden. De leerkrachten zelf worden niet gecontroleerd.Smet zei achteraf een aantal meningen te hebben kunnen wegnemen en enkele zaken te hebben verduidelijkt, maar voor het gesprek had Luperto al aangegeven dat de Franstaligen hun beroep bij het grondwettelijk hof handhaven.