De Antwerpse politie voerde een intern racisme-onderzoek uit dat De Morgen kon inkijken. Het rapport laat allereerst zien dat het aantal allochtonen binnen het korps bijzonder laag ligt: 38 op een totaal van 2.200 personeelsleden in operationele dienst. Volgens individuele getuigenissen van allochtone agenten nemen sommige blanke collega's in groep een baaldag of een dag ziekteverlof als het dienstrooster hen die dag laat werken onder een allochtone officier.

Geen humor
De onderzoekers trachtten ook een beeld te krijgen van hoe blanke agenten aankijken tegen hun gekleurde collega's. Dat leverde enkele opvallende stellingnames op, zoals: "Collega's van vreemde origine hebben lange tenen en voelen zich te veel geviseerd (...). Ze kunnen zelden lachen om 'racistisch' getinte moppen en nemen alles persoonlijk op. Ze hebben geen humor." (Belga)

De Antwerpse politie voerde een intern racisme-onderzoek uit dat De Morgen kon inkijken. Het rapport laat allereerst zien dat het aantal allochtonen binnen het korps bijzonder laag ligt: 38 op een totaal van 2.200 personeelsleden in operationele dienst. Volgens individuele getuigenissen van allochtone agenten nemen sommige blanke collega's in groep een baaldag of een dag ziekteverlof als het dienstrooster hen die dag laat werken onder een allochtone officier. Geen humor De onderzoekers trachtten ook een beeld te krijgen van hoe blanke agenten aankijken tegen hun gekleurde collega's. Dat leverde enkele opvallende stellingnames op, zoals: "Collega's van vreemde origine hebben lange tenen en voelen zich te veel geviseerd (...). Ze kunnen zelden lachen om 'racistisch' getinte moppen en nemen alles persoonlijk op. Ze hebben geen humor." (Belga)