Het was donderdag precies 200 jaar geleden dat Napoleon ten onder ging in de slag bij Waterloo. Dat werd plechtig herdacht in aanwezigheid van de afstammelingen van de legerleiders uit die tijd en enkele gekroonde hoofden. Vanavond en morgen vindt echter het grotere werk plaats: de historische reconstructies.

Eerste reconstructie: vrijdag van 20 uur tot 22 uur

De eerste reconstructie beeldt de Franse aanval uit. Het Franse leger, meer dan zeventigduizend man sterk, trok 200 jaar geleden ten aanval naar de heuvel waar de Britse troepen gepositioneerd waren. Overal weerklonk vol overgave: "Leve de Keizer". Op de top ving het Belgisch-Nederlandse leger de Franse troepen op om de Britten uit het zicht te houden die achter de heuvelkam in hinderlaag lagen. Er volgde een harde strijd tot de Britse troepen tevoorschijn kwamen en de Keizerlijke Garde van dichtbij beschoten werd. Tegelijk woedden er hevige gevechten op de top van de Mont-Saint-Jean. De uitkomst van de veldslag was onzeker...

Tweede reconstructie: zaterdag van 20 uur tot 22 uur

De tweede enscenering vertelt het verhaal van de uiteindelijke nederlaag van Napoleon Bonaparte. De slag concentreert zich nu rond de ferme d'Hougoumont, een kasteelboerderij die door de Britten is versterkt omdat ze er een Franse aanval vrezen. De gevechten starten onder het luide gedreun van artilleriegeschut en monden uit in een echt bloedbad. Er vallen duizenden doden en gewonden. Bestookt door de Britten, waagt de Garde een ultieme aanval die op een mislukking uitdraait. De Garde "sterft, maar geeft zich nooit over". Napoleon vlucht naar Parijs terwijl de overwinnaars, Wellington en Blücher, in de ferme de la Belle Alliance samen de overwinning vieren.

Aan de reconstructie nemen 5.000 re-enactors uit 52 landen deel in aangepast uniformen en 300 paarden. Voor beide evenementen zijn alle tickets uitverkocht. Geen ticket? Beleef de reconstructies van de Slag bij u thuis dankzij de live streaming. Klik hier voor de livestream

Mis het niet, want de volgende editie is in 2025.

Het was donderdag precies 200 jaar geleden dat Napoleon ten onder ging in de slag bij Waterloo. Dat werd plechtig herdacht in aanwezigheid van de afstammelingen van de legerleiders uit die tijd en enkele gekroonde hoofden. Vanavond en morgen vindt echter het grotere werk plaats: de historische reconstructies. De eerste reconstructie beeldt de Franse aanval uit. Het Franse leger, meer dan zeventigduizend man sterk, trok 200 jaar geleden ten aanval naar de heuvel waar de Britse troepen gepositioneerd waren. Overal weerklonk vol overgave: "Leve de Keizer". Op de top ving het Belgisch-Nederlandse leger de Franse troepen op om de Britten uit het zicht te houden die achter de heuvelkam in hinderlaag lagen. Er volgde een harde strijd tot de Britse troepen tevoorschijn kwamen en de Keizerlijke Garde van dichtbij beschoten werd. Tegelijk woedden er hevige gevechten op de top van de Mont-Saint-Jean. De uitkomst van de veldslag was onzeker...De tweede enscenering vertelt het verhaal van de uiteindelijke nederlaag van Napoleon Bonaparte. De slag concentreert zich nu rond de ferme d'Hougoumont, een kasteelboerderij die door de Britten is versterkt omdat ze er een Franse aanval vrezen. De gevechten starten onder het luide gedreun van artilleriegeschut en monden uit in een echt bloedbad. Er vallen duizenden doden en gewonden. Bestookt door de Britten, waagt de Garde een ultieme aanval die op een mislukking uitdraait. De Garde "sterft, maar geeft zich nooit over". Napoleon vlucht naar Parijs terwijl de overwinnaars, Wellington en Blücher, in de ferme de la Belle Alliance samen de overwinning vieren.Aan de reconstructie nemen 5.000 re-enactors uit 52 landen deel in aangepast uniformen en 300 paarden. Voor beide evenementen zijn alle tickets uitverkocht. Geen ticket? Beleef de reconstructies van de Slag bij u thuis dankzij de live streaming. Klik hier voor de livestreamMis het niet, want de volgende editie is in 2025.