Dat heeft de West-Vlaamse regionale omroep Focus-WTV bekendgemaakt.

De naam van de pedofiele bisschop Vangheluwe staat bovenaan het lijstje van priesters die dit jaar de 50ste verjaardag vieren van hun priesterschap.

"De slachtoffers kunnen niet begrijpen dat de man verdient om genoemd te worden tussen andere jubilerende priesters", meldt de West-Vlaamse regiozender.

Ook het bisdom Brugge vindt dit "een onbegrijpelijke fout" van de redactie van Kerk en Leven. "Mgr Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, is hier zeer misnoegd over", zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge.

'Geen reden om te vieren'
"Tot vorig jaar zorgde het bisdom voor een provinciale bladzijde met onder meer dit soort nieuws over de jubilea van priesters", zegt Peter Rossel. "Maar sinds een jaar wilde Kerk en Leven een autonome koers varen."

"Blijkbaar heeft een redactrice van Kerk en Leven niet stilgestaan bij de naam Vangheluwe, en is bij de eindredactie geen belletje gaan rinkelen. Als ze ons om raad hadden gevraagd, hadden we hen natuurlijk geadviseerd om die naam uit de lijst van jubilarissen te schrappen. Het is wel een historisch feit dat Vangheluwe 50 jaar geleden tot priester werd gewijd, maar niemand in ons bisdom ziet een reden om dat te vieren."

Zoals bekend biechtte Roger Vangheluwe op dat hij jarenlang zijn minderjarige neef misbruikte. Hij leeft ondergedoken in Frankrijk.

Hoofdredacteur Kerk en Leven biedt excuses aan Hoofdredacteur Bert Claerhout van Kerk en Leven beweert dan weer dat hij de lijst heeft gekregen van het bisdom Brugge. "We hebben de lijst gekregen van het bisdom Brugge en ze gewoon zo overgenomen. Als ze daar nu zeggen dat wij de naam niet hadden mogen publiceren, hadden ze hem ook zelf mogen schrappen."

"Ik neem als hoofdredacteur de volledige verantwoordelijkheid op mij, maar ik kan ook niet alles zien", zegt Claerhout. "De lijst die we gekregen hebben was zeer lang en we zijn misschien onvoldoende alert geweest. Maar ik wil wel benadrukken dat de naam van Vangheluwe zeker geschrapt was geworden als ik hem had gezien voor de publicatie."

Naar eigen zeggen kreeg Claerhout de lijst met namen maar onder ogen nadat ze in Kerk en Leven was verschenen. "Ik besef dat dit heel wat mensen kan kwetsen en bied dan ook mijn excuses aan", benadrukt Claerhout. Hij wil een herhaling van dergelijke fouten in de toekomst vermijden. (Belga/TE)

Dat heeft de West-Vlaamse regionale omroep Focus-WTV bekendgemaakt. De naam van de pedofiele bisschop Vangheluwe staat bovenaan het lijstje van priesters die dit jaar de 50ste verjaardag vieren van hun priesterschap. "De slachtoffers kunnen niet begrijpen dat de man verdient om genoemd te worden tussen andere jubilerende priesters", meldt de West-Vlaamse regiozender. Ook het bisdom Brugge vindt dit "een onbegrijpelijke fout" van de redactie van Kerk en Leven. "Mgr Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, is hier zeer misnoegd over", zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge. 'Geen reden om te vieren' "Tot vorig jaar zorgde het bisdom voor een provinciale bladzijde met onder meer dit soort nieuws over de jubilea van priesters", zegt Peter Rossel. "Maar sinds een jaar wilde Kerk en Leven een autonome koers varen." "Blijkbaar heeft een redactrice van Kerk en Leven niet stilgestaan bij de naam Vangheluwe, en is bij de eindredactie geen belletje gaan rinkelen. Als ze ons om raad hadden gevraagd, hadden we hen natuurlijk geadviseerd om die naam uit de lijst van jubilarissen te schrappen. Het is wel een historisch feit dat Vangheluwe 50 jaar geleden tot priester werd gewijd, maar niemand in ons bisdom ziet een reden om dat te vieren." Zoals bekend biechtte Roger Vangheluwe op dat hij jarenlang zijn minderjarige neef misbruikte. Hij leeft ondergedoken in Frankrijk. Hoofdredacteur Kerk en Leven biedt excuses aan Hoofdredacteur Bert Claerhout van Kerk en Leven beweert dan weer dat hij de lijst heeft gekregen van het bisdom Brugge. "We hebben de lijst gekregen van het bisdom Brugge en ze gewoon zo overgenomen. Als ze daar nu zeggen dat wij de naam niet hadden mogen publiceren, hadden ze hem ook zelf mogen schrappen." "Ik neem als hoofdredacteur de volledige verantwoordelijkheid op mij, maar ik kan ook niet alles zien", zegt Claerhout. "De lijst die we gekregen hebben was zeer lang en we zijn misschien onvoldoende alert geweest. Maar ik wil wel benadrukken dat de naam van Vangheluwe zeker geschrapt was geworden als ik hem had gezien voor de publicatie." Naar eigen zeggen kreeg Claerhout de lijst met namen maar onder ogen nadat ze in Kerk en Leven was verschenen. "Ik besef dat dit heel wat mensen kan kwetsen en bied dan ook mijn excuses aan", benadrukt Claerhout. Hij wil een herhaling van dergelijke fouten in de toekomst vermijden. (Belga/TE)