Slachtoffers Holocaust herdacht

Op de Internationale Dag voor de Herdenking voor de slachtoffers van de Holocaust wordt de strijd tegen antisemitisme en racisme opgevoerd.

Het is precies 67 jaar geleden dat Auschwitz-Birkenau, het beruchte vernietigingskamp van de nazi’s, door het Russische leger werd bevrijd. 27 januari werd daarom enkele jaren geleden uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Herdenking voor de slachtoffers van de Holocaust.

In Brussel hielden manifestanten een sit-in aan het ministerie van Defensie in Brussel. Ze wilden duidelijk maken dat de Holocaust niet vergeten mag worden en dat de Belgische staat haar verantwoordelijkheid moet nemen in de Jodenvervolging.

België voert strijd tegen antisemitisme op

Premier Elio Di Rupo (PS) en vicepremier Didier Reynders (MR) betuigden hun solidariteit met de slachtoffers van de gruwelijke Jodenvervolging, met hun families en hun nakomelingen. Vanaf maart zal België overigens het voorzitterschap opnemen van de International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research. Reynders en Di Rupo lieten alvast weten dat België vastbesloten is om de inspanningen voor het bevorderen van de Mensenrechten en de strijd tegen racisme en antisemitisme op te voeren.

“Het is van groot belang dat de getuigenissen en de verhalen van de overlevenden van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze zijn cruciaal voor een goede opvoeding over de herinnering aan de Holocaust”, klonk het.

Wereldwijde herdenking

Wereldwijd vinden verschillende initiatieven plaats ter herdenking van de Holocaust-slachtoffers.

De Italiaanse premier Mario Monti zei in een toespraak dat “in deze delicate tijden voor Italië en Europa men er meer dan ooit op moet toezien dat antisemitisme, xenofobie en onverdraagzaamheid onze fundamentele waarden niet aantasten”.

Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron benadrukten in hun toespraak eveneens het belang van de herinnering van de Jodenvervolging en haar slachtoffers, ook om antisemitisme en andere vooroordelen te voorkomen in de toekomst.

Volgens een enquête vindt de meerderheid van de Britten trouwens dat sociale media een rol zou kunnen spelen in de strijd tegen haat en discriminatie, zo meldt de Britse krant The Guardian. Via die sociale media zou men online meer kunnen opkomen tegen discriminatie.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau was het grootste van de concentratiekampen waar miljoenen mensen tijdens het naziregime mishandeld en vermoord werden; vooral Joden maar ook zigeuners, gehandicapten, politieke gevangenen en homoseksuelen. De Holocaust kostte het leven aan ongeveer 6 miljoen Joden, waarvan ongeveer 25.000 Belgische Joden. (Belga/MA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content