Slachtoffers en nabestaanden brengen bezoek aan metrostation Maalbeek (Video)

© BELGA

De slachtoffers en nabestaanden van de aanslag die op 22 maart het metrostation Maalbeek trof, kunnen zaterdag een bezoek brengen aan het metrostation.

Ze worden daarbij opgevangen en begeleid door de verschillende diensten die tussenkwamen na de aanslag, gaande van de politie en de MIVB over het Rode Kruis en het federaal parket.

“Dit is een belangrijke stap in het verwerkingsproces van de slachtoffers”, zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket.

Het metrostation Maalbeek raakte bij de aanslag zwaar beschadigd, maar gaat maandag weer open voor het publiek. Voor het zover is, willen de verschillende diensten de slachtoffers de kans geven persoonlijk de plaats van de feiten te komen bezoeken.

“Dit plaatsbezoek kan een belangrijke stap zijn in het verwerkingsproces van de mensen die hier familieleden verloren hebben, die zelf gewond geraakt zijn of die een psychologisch trauma hebben opgelopen. We hebben zoveel mogelijk van hen op verschillende manieren gecontacteerd en hebben ook via de media een oproep gedaan zodat ze weten dat ze hier vandaag terecht kunnen. De mensen die komen, krijgen de kans bloemen neer te leggen en het metrostation te bezoeken. Nadien is er ook de kans om na te praten. Er zullen steeds hulpverleners, psychologen en mensen van de dienst Slachtofferhulp aanwezig zijn om hen op te vangen.”

Politie en hulpdiensten

Niet alleen de slachtoffers zijn vandaag welkom, ook mensen van politie en hulpdiensten die op de dag van de aanslag ter plaatse kwamen en hulp verleenden, zijn er zaterdag bij.

“Onze dienst Slachtofferhulp heeft heel wat slachtoffers bijgestaan en doet dat nog steeds”, zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de Brusselse lokale politie. “Zij hielden eraan er vandaag bij te zijn, om die mensen op te vangen. Ook zijn op de dag van de aanslag veel van onze collega’s ter plaatse gekomen om mensen te helpen. Ook zij krijgen de kans om een bezoek aan het metrostation te brengen. We merken dat heel wat onder hen er nog steeds veel over willen praten, daarom worden er ook regelmatig debriefingsessies gehouden. In totaal heeft een 40-tal van onze mensen de eerste interventies gedaan, een klein deel van hen zit nog steeds thuis omdat ze het nog niet aankunnen om te komen werken.”

Op 22 maart schoten ook heel wat MVB-medewerkers in actie om de slachtoffers van de aanslag in Maalbeek te helpen. “Ook voor hen is het bezoek vandaag belangrijk”, zegt MIVB-woordvoerster Ann Van hamme. “Zo krijgt iedereen de kans om dit op zijn eigen tempo te verwerken. Heel wat van onze werknemers waren direct betrokken na de aanslag en hebben geholpen de metro te evacueren. De collega die het bewuste metrostel bestuurde, zal er vandaag niet bij zijn, een aantal van zijn collega’s wel.”

Pers op afstand

De pers wordt tijdens het bezoek op een afstand gehouden. “We kregen de voorbije dagen al heel wat vragen daarover van slachtoffers”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Mensen die twijfelden om te komen als er pers aanwezig zou zijn. We willen hen dan ook de kans geven in alle sereniteit een bezoek te komen brengen. We zijn er ons van bewust dat het gevaar bestaat dat mensen van de situatie misbruik kunnen proberen maken om enkel hun nieuwsgierigheid te komen bevredigen. We hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt en de nodige verantwoordelijkheidszin en respect opbrengt. Daarnaast hebben we ook een aantal procedures in plaats gesteld om dergelijke ramptoeristen te weren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content