Duizenden aanhangers van de sjiitische prediker Moqtada al-Sadr bestormden zaterdag de beveiligde groene zone en drongen het parlementsgebouw binnen. Na een bezetting van enkele uren verlieten ze opnieuw het gebouw, maar enkele honderden verlieten de groene zone niet en vatten een sit-in op het Ihtifalate-plein aan. Ook zondagochtend hingen ze nog steeds in de regeringswijk rond, sommigen trokken zelfs tenten op, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.

"Situatie onder controle"

Premier Haider al-Abadi stelde in een mededeling dat de veiligheidsdiensten de situatie "onder controle" hebben. Er zijn maatregelen genomen om de beveiliging van regeringsgebouwen en ambassades te versterken, maar de situatie is tot dusver niet geëscaleerd. De invasie is het voorlopige hoogtepunt in een protestcampagne tegen de politieke elite, die er maar niet in slaagt een meer transparante regering van technocraten te vormen, zoals al-Abadi had beloofd.

Bagdad stond dit weekeinde sowieso al onder hoogspanning uit vrees voor aanslagen naar aanleiding van een belangrijke sjiitische bedevaart. Zaterdag kwamen al minstens 23 mensen om het leven bij een aanslag die is opgeëist door Islamitische Staat. (Belga/NS)

Duizenden aanhangers van de sjiitische prediker Moqtada al-Sadr bestormden zaterdag de beveiligde groene zone en drongen het parlementsgebouw binnen. Na een bezetting van enkele uren verlieten ze opnieuw het gebouw, maar enkele honderden verlieten de groene zone niet en vatten een sit-in op het Ihtifalate-plein aan. Ook zondagochtend hingen ze nog steeds in de regeringswijk rond, sommigen trokken zelfs tenten op, zo meldt de Britse openbare omroep BBC. Premier Haider al-Abadi stelde in een mededeling dat de veiligheidsdiensten de situatie "onder controle" hebben. Er zijn maatregelen genomen om de beveiliging van regeringsgebouwen en ambassades te versterken, maar de situatie is tot dusver niet geëscaleerd. De invasie is het voorlopige hoogtepunt in een protestcampagne tegen de politieke elite, die er maar niet in slaagt een meer transparante regering van technocraten te vormen, zoals al-Abadi had beloofd. Bagdad stond dit weekeinde sowieso al onder hoogspanning uit vrees voor aanslagen naar aanleiding van een belangrijke sjiitische bedevaart. Zaterdag kwamen al minstens 23 mensen om het leven bij een aanslag die is opgeëist door Islamitische Staat. (Belga/NS)