Van Bellingen en De Ridder kwamen in het debatprogramma van Jan De Meulemeester terug op het pietendebat dat al enkele dagen woedt, sinds het nieuws over het 'Pietenpact' bekend raakte.

Van Bellingen benadrukte dat hij nog altijd van mening is dat het middenveld ook in deze zaak zijn rol moet kunnen spelen. Hij vergelijkt de situatie met Nederland, waar het debat gevoerd wordt zonder filter. Van Bellingen betreurt ook de kritiek van Vlaams minister Liesbeth Homans, die gezegd had vragen gesteld over de subsidies voor het Minderhedenforum.

Annick De Ridder, partijgenote van Homans, stelde dat de uitspraken niet gingen over de rol van het middenveld in Vlaanderen. 'Zij ventileert het ongenoegen dat bij veel mensen leeft over wat het minderhedenforum vertelt', aldus De Ridder. 'U gaat polariseren, en dan mag niet verbaasd zijn dat de bal teruggekaatst wordt', wierp zij Van Bellingen voor de voeten.'Gaat het belang van Vlaanderen hierop vooruit, en belang van de groepen die u verdedigt?'

'Wij vertolken een stem die niet gehoord wordt', stelde Van Bellingen, terwijl hij ook oproep tot een bredere discussie, met respect en empathie voor beide partijen.

Zowel De Ridder als Van Bellingen herhaalden vooral de standpunten die ook de afgelopen dagen al verschillende keren te horen waren. Volgens Van Bellingen gaat deze discussie niet over Zwarte Piet, maar over de manier waarop we met elkaar willen samenleven. Dat de figuur van Zwarte Piet evolueert, is evident voor de directeur van het Minderhedenforum. "Vijftig jaar geleden zat ik als zwarte in een kooi op Expo 58 en u zat als vrouw aan de haard"

De Ridder op haar beurt herhaalde dat ze vond dat er in de huidige sinterklaastraditie niet racistisch is. 'Voor mij hoefde dit debat niet. De Vlaming is dit debat beu, ik zie dat ook aan mijn mailbox. Dit gaat om een oeroud Vlaamse volksfeest. Dit is geen karikatuur van een Afrikaan, maar een vrolijke en spitante toeverlaat van de sint.'

'Sint en zwarte piet zijn een vrolijk kinderfeest en een Vlaamse traditie, laten we daar respect voor opbrengen', aldus nog De Ridder.

Herbekijk hier De Meulemeester in Debat:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Van Bellingen en De Ridder kwamen in het debatprogramma van Jan De Meulemeester terug op het pietendebat dat al enkele dagen woedt, sinds het nieuws over het 'Pietenpact' bekend raakte. Van Bellingen benadrukte dat hij nog altijd van mening is dat het middenveld ook in deze zaak zijn rol moet kunnen spelen. Hij vergelijkt de situatie met Nederland, waar het debat gevoerd wordt zonder filter. Van Bellingen betreurt ook de kritiek van Vlaams minister Liesbeth Homans, die gezegd had vragen gesteld over de subsidies voor het Minderhedenforum.Annick De Ridder, partijgenote van Homans, stelde dat de uitspraken niet gingen over de rol van het middenveld in Vlaanderen. 'Zij ventileert het ongenoegen dat bij veel mensen leeft over wat het minderhedenforum vertelt', aldus De Ridder. 'U gaat polariseren, en dan mag niet verbaasd zijn dat de bal teruggekaatst wordt', wierp zij Van Bellingen voor de voeten.'Gaat het belang van Vlaanderen hierop vooruit, en belang van de groepen die u verdedigt?''Wij vertolken een stem die niet gehoord wordt', stelde Van Bellingen, terwijl hij ook oproep tot een bredere discussie, met respect en empathie voor beide partijen.Zowel De Ridder als Van Bellingen herhaalden vooral de standpunten die ook de afgelopen dagen al verschillende keren te horen waren. Volgens Van Bellingen gaat deze discussie niet over Zwarte Piet, maar over de manier waarop we met elkaar willen samenleven. Dat de figuur van Zwarte Piet evolueert, is evident voor de directeur van het Minderhedenforum. "Vijftig jaar geleden zat ik als zwarte in een kooi op Expo 58 en u zat als vrouw aan de haard"De Ridder op haar beurt herhaalde dat ze vond dat er in de huidige sinterklaastraditie niet racistisch is. 'Voor mij hoefde dit debat niet. De Vlaming is dit debat beu, ik zie dat ook aan mijn mailbox. Dit gaat om een oeroud Vlaamse volksfeest. Dit is geen karikatuur van een Afrikaan, maar een vrolijke en spitante toeverlaat van de sint.''Sint en zwarte piet zijn een vrolijk kinderfeest en een Vlaamse traditie, laten we daar respect voor opbrengen', aldus nog De Ridder.