Het Simon Wiesenthal Center eist dat minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) ontslag neemt en uit de politiek stapt, wegens diens omstreden amnestie-uitspraken. De Clerk ligt onder vuur nadat hij afgelopen weekend - naar aanleiding van een wetsvoorstel van Vlaams Belang rond amnestie voor collaborateurs - opperde dat "men misschien bereid moet zijn te vergeten". Op de Franstalige openbare omroep RTBF riep hij op tot een volwassen debat. Uit Franstalige hoek kreeg hij meteen heel wat kritiek te verwerken.

Het Simon Wiesenthal Center stuurde nu een brief naar premier Yves Leterme (CD&V). De Joodse mensenrechtenorganisatie vraagt dat de Vlaamse en Franstalige partijen de uitlatingen van De Clerck samen veroordelen.

Shimon Samuels, directeur internationale relaties van het Simon Wiesenthal Center, vindt dat De Clerck "onmiddellijk verwijderd moet worden van zijn ministerpost en uit zijn partij, en dat hij moet worden gebannen uit de politieke arena. Stilzwijgen zal gezien worden als medeplichtigheid aan de schijnbare steun van De Clerck aan de genocide," luidt het.

Minuut stilte

In de werkgroep Herinnering en Democratie ('Mémoire et Démocratie') van het Waals Parlement is dinsdag een minuut stilte gehouden uit protest tegen de inoverwegingneming in de Senaat van het amnestievoorstel en tegen de uitspraken van De Clerck.

Maandag verduidelijkte De Clerck zijn standpunt. Hij zei dat hij er niet voor pleit om de geschiedenis te "vergeten", maar dat hij wil dat er in het debat hierover ook plaats is voor verzoening, zonder daarbij de feiten te minimaliseren. (Belga/AFP/KVDA)

Het Simon Wiesenthal Center eist dat minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) ontslag neemt en uit de politiek stapt, wegens diens omstreden amnestie-uitspraken. De Clerk ligt onder vuur nadat hij afgelopen weekend - naar aanleiding van een wetsvoorstel van Vlaams Belang rond amnestie voor collaborateurs - opperde dat "men misschien bereid moet zijn te vergeten". Op de Franstalige openbare omroep RTBF riep hij op tot een volwassen debat. Uit Franstalige hoek kreeg hij meteen heel wat kritiek te verwerken. Het Simon Wiesenthal Center stuurde nu een brief naar premier Yves Leterme (CD&V). De Joodse mensenrechtenorganisatie vraagt dat de Vlaamse en Franstalige partijen de uitlatingen van De Clerck samen veroordelen. Shimon Samuels, directeur internationale relaties van het Simon Wiesenthal Center, vindt dat De Clerck "onmiddellijk verwijderd moet worden van zijn ministerpost en uit zijn partij, en dat hij moet worden gebannen uit de politieke arena. Stilzwijgen zal gezien worden als medeplichtigheid aan de schijnbare steun van De Clerck aan de genocide," luidt het. Minuut stilte In de werkgroep Herinnering en Democratie ('Mémoire et Démocratie') van het Waals Parlement is dinsdag een minuut stilte gehouden uit protest tegen de inoverwegingneming in de Senaat van het amnestievoorstel en tegen de uitspraken van De Clerck. Maandag verduidelijkte De Clerck zijn standpunt. Hij zei dat hij er niet voor pleit om de geschiedenis te "vergeten", maar dat hij wil dat er in het debat hierover ook plaats is voor verzoening, zonder daarbij de feiten te minimaliseren. (Belga/AFP/KVDA)