Siegfried Bracke sluit niet uit dat N-VA alsnog aan tafel komt in Gent

Siegfried Bracke © Belga Image

Siegfried Bracke (N-VA) is er nog niet zo zeker van dat er in Gent wel een coalitie komt van SP.A/Groen, Open VLD en CD&V, de vier partijen die sinds de verkiezingen van 14 oktober onderhandelen. ‘De kans is natuurlijk heel klein, maar ik het is niet uitgesloten dat N-VA nog aan tafel komt.’

Dat zei Bracke, die zes jaar geleden nog lijsttrekker was voor N-VA in Gent en nu op de 27ste plaats stond, in De Ochtend op Radio 1.

Vier partijen

In Gent wordt momenteel onderhandeld door vier partijen: het kartel SP.A/Groen enerzijds en Open VLD en CD&V, die zich aan elkaar hebben vastgeklonken, anderzijds. Over hun vooruitgang is niet veel bekend, er zijn de komende twee weken verdere data afgesproken om inhoudelijk gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van die vier partijen. Aan de tafel zitten Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq, Groen-kopman Filip Watteeuw, SP.A-lijsttrekker Rudy Coddens en CD&V-kopvrouw Mieke Van Hecke. Zowel De Clercq als Watteeuw claimen de burgemeesterssjerp.

‘Wat je nu constateert is dat er vier partijen aan de tafel zitten, waarvan er twee overbodig zijn. Dat is in strijd met alle wetten van de politiek,’ aldus Bracke, die benadrukte dat hij ‘in persoonlijke naam’ sprak. ‘En dus moeten ze eerst uitmaken wat voor een meerderheid ze gaan maken en wie daarvan de leider zal zijn.’

De Kamervoorzitter trekt daarbij de parallel met de federale onderhandelingen van vier jaar geleden. ‘Die zijn pas in de plooi gevallen toen bleek dat Charles Michel (MR) premier zou worden’.

Blauw of groen

Dan zijn er twee mogelijkheden, zegt Bracke. ‘Of we krijgen een blauwe burgemeester met een heel groen programma of we krijgen een groene burgemeester met een wat gematigd programma.’

Het tweede zou voor Gent beter zijn, vindt Bracke. ‘Het eerste is, vanuit de oppositie bekeken, heel goed: een blauwe burgemeester met groen programma is leuk oppositie voeren. Voor de stad is waarschijnlijk beter een groene burgemeester met een gematigd programma.’

Circulatieplan

Momenteel zit N-VA dus niet mee aan tafel, maar Bracke sluit niet uit dat daar nog alsnog verandering in komt. ‘De kans is heel klein, maar het is niet uitgesloten.’

De discussie over het circulatieplan is beslecht, erkent hij. ‘De heeft van de kiezer een fiat gekregen. Maar goed: we hebben ook nog andere programmapunten. Wat me bijvoorbeeld opvalt: in Gent is nog met geen woord gesproken over het financiële plaatje, en dat is cruciaal.’

Betoging

Vorige donderdag, 1 november, betoogden in Gent bijna 300 mensen tegen de burgemeester-kandidatuur van Groen-kopstuk Filip Watteeuw. Tot de betoging was opgeroepen op Facebook. ‘Hij is niet verkozen en hij is niet geliefd,’ klonk het bij de manifestanten. De schepen van mobiliteit, die gekend is voor het fel besproken Gentse circulatieplan, haalde bij de verkiezingen zowat 13.000 voorkeurstemmen. Minder dan de lijsttrekker van het kartel Rudy Coddens (SP.A), maar Groen vertegenwoordigt meer gemeenteraadsleden.

Federale thema’s

Bracke blikte ook vooruit naar de federale verkiezingen van mei volgend jaar. Indien het mathematisch kan, dan mag de huidige coalitie van N-VA, MR, CD&V en Open VLD voor de Kamervoorzitter nog eens vijf jaar aan de bak.

Volgens Bracke heeft de huidige meerderheid ‘zeer behoorlijk werk geleverd in zeer moeilijke omstandigheden’. Toch schuift de Kamervoorzitter drie thema’s naar voren waarop de volgende bewindsploeg het beter moet doen. Vooreerst is er migratie. ‘We moeten gaan naar gecontroleerde migratie, net om humanitaire migratie te kunnen toestaan,’ aldus Bracke, die benadrukt dat het niet gaat om een immigratiestop.

Daarnaast moet de begroting eindelijk in orde zijn, gaat Bracke voort. En er is een ‘belangrijke sociale component’. Het gaat niet om de laagste categorie – ‘want daar hebben we goed voor gezorgd’ – maar de groep mensen die daar net boven zit. ‘Die hebben het moeilijk. Die moeten we in bescherming nemen’.

Indien de N-VA haar programma met die drie punten kan realiseren, dan mag de huidige coalitie na de verkiezingen van volgend jaar voortdoen, vindt Bracke. Hij geeft aan dat zijn partij ‘uitstekend’ heeft samengewerkt met de MR, die als enige Franstalige partij in de meerderheid is gestapt.

Zelf is Bracke kandidaat om zichzelf op te volgen als Kamervoorzitter, ‘indien men mij vraagt’. ‘Ik heb het met heel veel plezier gedaan en ik denk dat ik het niet eens zo slecht heb gedaan’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content