Siegfried Bracke neemt ontslag uit Ghelamco Arena: 'Wil er van ver of dichtbij niets meer mee te maken hebben'

14/01/18 om 14:40 - Bijgewerkt op 15/01/18 om 09:52

Siegfried Bracke (N-VA) neemt ontslag uit de raad van bestuur van de cvba Artevelde-stadion. Dat meldt hij zelf op de sociale media. Zijn ontslag is een reactie op het tumult rond de bouw van de Ghelamco Arena in Gent.

Siegfried Bracke neemt ontslag uit Ghelamco Arena: 'Wil er van ver of dichtbij niets meer mee te maken hebben'

Siegfried Bracke © belga

Het Gentse stadsbestuur ligt onder vuur in een boek over de bouw van de Ghelamco Arena, 'De illegale Ghelamco Arena'. Volgens auteur Ignace Vandewalle had de stad Gent midden jaren 2000 de wet op de overheidsopdrachten moeten toepassen om de Ghelamco Arena te bouwen.

Omdat meer dan de helft van het stadion gefinancierd werd met overheidsmiddelen, had men een aanbesteding moeten uitschrijven waardoor alle aannemers, financierders en architecten een faire kans kregen om het project in de wacht te slepen.

Vandewalle klaagt voorts aan dat schepenen tijdens matchen van AA Gent met belastinggeld zouden eten en drinken, en dat de stad stiekem aandeelhouder zou geworden zijn van de club.

Het Gentse stadsbestuur ging zaterdag in het verweer tegen de aantijgingen van de auteur van het boek. "De realisatie van het stadion is immers helemaal volgens de regels verlopen én daar is reeds eerder in alle transparantie over gecommuniceerd. De volledige gemeenteraad, óók de oppositie dus, werd van bij aanvang bij het dossier betrokken en geïnformeerd, in publieke zittingen. Iedereen is bovendien trots op het stadion en het succes van de Gantoise. Dat succes zou trouwens nooit mogelijk geweest zijn zónder dat stadion, dat een topclub waardig is", luidde het.

Ontslag

Maar Siegfried Bracke is niet overtuigd van die tegenargumenten en neemt ontslag uit de cvba die het stadion heeft gebouwd. Bracke werd twee jaar geleden lid van de raad van bestuur van de cvba Artevelde-stadion.

"Wat ik gisteren via de media heb vernomen, én wat ik intussen aan bijkomende informatie heb verzameld, is van die aard dat ik daarmee van ver of dichtbij niets meer te maken wil hebben", zegt hij in zijn ontslagbrief aan voorzitter Resul Tapmaz (sp.a).

"Voor alle duidelijkheid: ik heb altijd gezegd, en ik zal blijven zeggen, dat ik blij ben dat het stadion er staat. En ook de goede samenwerking tussen de stad en de club is vanzelfsprekend toe te juichen. Maar het een noch het ander rechtvaardigen de wet te overtreden en kunnen ook geen politieke praktijken legitimeren waarvan ik krachtig afstand wens te nemen."

Bracke wijst ten slotte ook op een mogelijk belangenconflict, omdat hij als gemeenteraadslid zichzelf niet wil interpelleren in de zaak.

Onze partners