Kamerlid Siegfried Bracke (N-VA) pleit voor een slanke regering. Een federale regering met 15 ministers die meer Franstalige dan Vlaamse ministers zou tellen, zou "buitengewoon gênant" zijn.

Dat zegt de voormalige VRT-journalist op de VRT-radio. "Een kwestie van fatsoen", luidt dat in een opiniestuk in De Morgen.

Over het aantal ministers in de nieuwe regering wordt momenteel druk gedebatteerd in de Wetstraat. Komen er zoals gebruikelijk vijftien ministers en wordt de premier dus als taalneutraal beschouwd? De facto zou dat betekenen dat de federale regering acht Franstalige en zeven Nederlandstalige ministers telt.

Elke taalrol evenveel

Enkele Vlaamse formatiepartners lopen daar echter niet echt wild van. Dus is er ook de piste om de regering af te toppen op veertien leden, inclusief premier, dus met evenveel leden van elke taalrol. Of gaat men toch voor vijftien, en wordt een en ander gecompenseerd met staatssecretarissen?

N-VA'er Bracke ziet de discussie met lede ogen aan. Hij roept op "het Vlaamse voorbeeld te volgen": de Vlaamse regering telt negen in plaats van elf leden eerder, en er werd bespaard bij de kabinetten en het parlement.

'Compenseren met staatssecretarissen leidt tot slecht beleid'

Een federale regering met vijftien, waarvan acht Franstaligen, zou "buitengewoon gênant" zijn. "De wereld op zijn kop", klinkt het. Hij wijst er ook op dat de toekomstige regering al geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant in het parlement.

De taalevenwichtskwestie oplossen met staatssecretarissen kan Bracke evenmin smaken. Dat leidt tot "slecht beleid" en "versnippering". (Belga/SD)

Kamerlid Siegfried Bracke (N-VA) pleit voor een slanke regering. Een federale regering met 15 ministers die meer Franstalige dan Vlaamse ministers zou tellen, zou "buitengewoon gênant" zijn. Dat zegt de voormalige VRT-journalist op de VRT-radio. "Een kwestie van fatsoen", luidt dat in een opiniestuk in De Morgen.Over het aantal ministers in de nieuwe regering wordt momenteel druk gedebatteerd in de Wetstraat. Komen er zoals gebruikelijk vijftien ministers en wordt de premier dus als taalneutraal beschouwd? De facto zou dat betekenen dat de federale regering acht Franstalige en zeven Nederlandstalige ministers telt.Elke taalrol evenveelEnkele Vlaamse formatiepartners lopen daar echter niet echt wild van. Dus is er ook de piste om de regering af te toppen op veertien leden, inclusief premier, dus met evenveel leden van elke taalrol. Of gaat men toch voor vijftien, en wordt een en ander gecompenseerd met staatssecretarissen? N-VA'er Bracke ziet de discussie met lede ogen aan. Hij roept op "het Vlaamse voorbeeld te volgen": de Vlaamse regering telt negen in plaats van elf leden eerder, en er werd bespaard bij de kabinetten en het parlement.'Compenseren met staatssecretarissen leidt tot slecht beleid'Een federale regering met vijftien, waarvan acht Franstaligen, zou "buitengewoon gênant" zijn. "De wereld op zijn kop", klinkt het. Hij wijst er ook op dat de toekomstige regering al geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant in het parlement.De taalevenwichtskwestie oplossen met staatssecretarissen kan Bracke evenmin smaken. Dat leidt tot "slecht beleid" en "versnippering". (Belga/SD)