Shell wil naar schaliegas boren in België

© Reuters

Het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell aast op Belgisch schaliegas, dat vooral in de Kempen zit. Daar kan veel geld mee verdiend worden, maar er zitten ook fameuze milieurisico’s aan vast.

De oliemaatschappij bestudeert waar ze in België kan boren naar het ‘wondergas’. De bedrijfstop zwaait daarbij met geld, schrijft De Morgen.

Schaliegas, dat sinds kort de energiewereld op zijn kop zet, zit ook in Belgische bodem, vooral onder de Kempische en Luikse aardkorst. Daar zijn geologen van de KU Leuven en de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) het al over eens. De voorraden zijn niet zoals in de VS, maar ook niet verwaarloosbaar.

Veel geld veil

Het Brits-Nederlandse Shell overweegt proefboringen in België. Net zoals het Duitse concern Wintershall en het Britse Cuadrilla. Hun experts zijn bezig met het huiswerk.

De research van Shell en de andere maatschappijen blijft strikt geheim om geen concurrenten te wekken, schrijft de krant, die geen enkel bedrijf kon bereiken voor commentaar. Maar er wordt wel met geld gezwaaid. Zo is geoloog Rudy Swennen (KU Leuven) benaderd door Shell om een exclusief onderzoek te voeren naar schaliegas in België. Het concern heeft daarvoor meer dan 100.000 euro veil, maar de universiteit weigert.

Ook worden bij de Belgische Geologische Dienst de laatste tijd bodemstalen opgevraagd door “een tiental bedrijven”, waaronder Shell, Cuadrilla en allicht Dart Energy. “België wordt bestudeerd”, vertelt ook Michiel Dusar, de directeur van de Geologische Dienst.

Milieudreiging

Schaliegaswinning is controversieel omdat het gebeurt door middel van hydraulisch fractureren of ‘fracking’. Dat zorgt voor zwaar vervuild afvalwater. In de VS, waar op grote schaal schaliegas gewonnen wordt, is er heel wat protest van groepen die in fracking een bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid zien. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content