Vlak na de onlusten in Molenbeek kondigde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) aan dat haar 'actieplan radicalisme' eind juni op de tafel van de federale regering zou liggen en dat op dat moment de politieagenten een opleiding zouden krijgen in 'het herkennen van de eerste tekenen van radicalisering', zakboekje inclusief. Andere onderdelen van haar actieplan zouden bestaan uit het blokkeren van websites die haat prediken en het 'steun geven aan betrokkenen die op de eerste rij staan zoals leerkrachten en ouders'.

Haar voorgangster Annemie Turtelboom (Open VLD) had preventie in oktober 2010 al 'de belangrijkste schakel in het voorkomen van radicalisering' genoemd. Ze kondigde toen een heus 'nationaal actieplan tegen radicalisering' aan, maar dat is er nog altijd niet. Haar opvolgster, Joëlle Milquet, wil haar actieplan goedgekeurd krijgen tegen 21 juli.

Privemilities

Voorlopig wil het kabinet-Milquet nog geen commentaar geven op dat plan. Wie wel een tipje van de sluier van Milquets grote actieplan wil oplichten, is volksvertegenwoordiger en commissielid Binnenlandse Zaken Michel Doomst (CD&V).

'Op vrijdag 15 juni heeft de minister haar antiradicaliseringsprogramma voorgelegd aan premier Elio Di Rupo (PS)', zegt Doomst. 'Een van de opmerkelijkste voorstellen is om organisaties als Sharia4Belgium als privémilities te catalogiseren, waardoor ze verboden kunnen worden. De laatste week van juni houdt de commissie hoorzittingen over Milquets plan. Ik heb er goede hoop op dat het op 21 juli in kannen en kruiken zijn.'

Jan Stevens

Vlak na de onlusten in Molenbeek kondigde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) aan dat haar 'actieplan radicalisme' eind juni op de tafel van de federale regering zou liggen en dat op dat moment de politieagenten een opleiding zouden krijgen in 'het herkennen van de eerste tekenen van radicalisering', zakboekje inclusief. Andere onderdelen van haar actieplan zouden bestaan uit het blokkeren van websites die haat prediken en het 'steun geven aan betrokkenen die op de eerste rij staan zoals leerkrachten en ouders'. Haar voorgangster Annemie Turtelboom (Open VLD) had preventie in oktober 2010 al 'de belangrijkste schakel in het voorkomen van radicalisering' genoemd. Ze kondigde toen een heus 'nationaal actieplan tegen radicalisering' aan, maar dat is er nog altijd niet. Haar opvolgster, Joëlle Milquet, wil haar actieplan goedgekeurd krijgen tegen 21 juli. PrivemilitiesVoorlopig wil het kabinet-Milquet nog geen commentaar geven op dat plan. Wie wel een tipje van de sluier van Milquets grote actieplan wil oplichten, is volksvertegenwoordiger en commissielid Binnenlandse Zaken Michel Doomst (CD&V). 'Op vrijdag 15 juni heeft de minister haar antiradicaliseringsprogramma voorgelegd aan premier Elio Di Rupo (PS)', zegt Doomst. 'Een van de opmerkelijkste voorstellen is om organisaties als Sharia4Belgium als privémilities te catalogiseren, waardoor ze verboden kunnen worden. De laatste week van juni houdt de commissie hoorzittingen over Milquets plan. Ik heb er goede hoop op dat het op 21 juli in kannen en kruiken zijn.' Jan Stevens