De Vlaamse partijen CD&V en SP.A willen dat burgemeesters organisaties die haat prediken of aanzetten tot geweld, kunnen verbieden. Het verbod moet mogelijk zijn voor er effectief geweld gepleegd wordt. Ze reageren daarmee op de gebeurtenissen in Molenbeek en viseren Sharia4Belgium.

Monddood

Voor Open VLD gaat dit voorstel veel te ver. 'Er is ook nog het recht op vrije meningsuiting,' zegt Open VLD-kopstuk Bart Somers in Het Laatste Nieuws. 'Een burgemeester die morgen bijvoorbeeld verveeld zit met een ofandere organisatie, gaat die dan kunnen optreden en die vereniging dus zomaar monddood maken?'

Nationaliteit

Voor N-VA gaat dit voorstel niet ver genoeg. De partij van Bart De Wever wil dat mensen zoals Fouad Belkacem onmiddellijk de Belgische nationaliteit wordt ontnomen wanneer ze over de schreef gaan. Op dit ogenblik is het afnemen van de nationaliteit maar mogelijk na een procedure die jarenlang kan aanslepen. 'Vorig jaar was er een consensus over een nieuwe regeling die ervoor zorgt dat de strafrechter binnen één en dezelfde procedure het afnemen van de nationaliteit kan uitspreken.' zegt Ben Weyts in Het Laatste Nieuws. 'Dus onmiddellijk.'

Fouad Belkacem bezit de Belgische nationaliteit omdat hij hier geboren is. Toch bereidt minister van justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) een dossier voor om hem de nationaliteit te ontnemen en uit te leveren aan Marokko.

De ministerraad bespreekt op 22 juni maatregelen om extremistische organisaties in ons land buiten de wet te stellen. De kamer houdt op 26 juni hierover een reeks hoorzittingen. (EE)

De Vlaamse partijen CD&V en SP.A willen dat burgemeesters organisaties die haat prediken of aanzetten tot geweld, kunnen verbieden. Het verbod moet mogelijk zijn voor er effectief geweld gepleegd wordt. Ze reageren daarmee op de gebeurtenissen in Molenbeek en viseren Sharia4Belgium. Monddood Voor Open VLD gaat dit voorstel veel te ver. 'Er is ook nog het recht op vrije meningsuiting,' zegt Open VLD-kopstuk Bart Somers in Het Laatste Nieuws. 'Een burgemeester die morgen bijvoorbeeld verveeld zit met een ofandere organisatie, gaat die dan kunnen optreden en die vereniging dus zomaar monddood maken?' Nationaliteit Voor N-VA gaat dit voorstel niet ver genoeg. De partij van Bart De Wever wil dat mensen zoals Fouad Belkacem onmiddellijk de Belgische nationaliteit wordt ontnomen wanneer ze over de schreef gaan. Op dit ogenblik is het afnemen van de nationaliteit maar mogelijk na een procedure die jarenlang kan aanslepen. 'Vorig jaar was er een consensus over een nieuwe regeling die ervoor zorgt dat de strafrechter binnen één en dezelfde procedure het afnemen van de nationaliteit kan uitspreken.' zegt Ben Weyts in Het Laatste Nieuws. 'Dus onmiddellijk.' Fouad Belkacem bezit de Belgische nationaliteit omdat hij hier geboren is. Toch bereidt minister van justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) een dossier voor om hem de nationaliteit te ontnemen en uit te leveren aan Marokko. De ministerraad bespreekt op 22 juni maatregelen om extremistische organisaties in ons land buiten de wet te stellen. De kamer houdt op 26 juni hierover een reeks hoorzittingen. (EE)