De Raad van State heeft in een lijvig advies brandhout gemaakt van de wetsvoorstellen van de regeringspartijen om "ondemocratische" groeperingen zoals het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium te verbieden. Dat meldt De Tijd.

In nasleep van verschillende incident met Sharia4Belgium, begon de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vorig jaar te vergaderen over een nieuwe wet om ondemocratische groeperingen te kunnen verbieden. Er volgden verschillende besprekingen. In december vorig jaar werden alle teksten naar de Raad van State verzonden voor advies.

"Verbod is onzinnig"

Dat advies van 44 bladzijden lang is nu bezorgd aan de parlementsleden. Het maakt duidelijk hoe moeilijk het is om groepen zoals Sharia4Belgium en Blood & Honour te verbieden. Bedrijven, vzw's en andere officiële rechtspersonen kunnen al sinds 1999 voor de strafrechter belanden en in extreme gevallen zelfs ontbonden worden. Maar Sharia4Belgium en Blood & Honour zijn niet terug te vinden in officiële databanken. Dat zijn "groeperingen zonder rechtspersoonlijkheid", en ze zijn dus ongrijpbaar, merkt de Raad van State op. Het is nu eenmaal niet mogelijk iets te ontbinden wat juridisch niet eens bestaat, luidt het.

Het verbieden of ontbinden van een vereniging is volgens het advies bovendien onzinnig, omdat de betrokken partijen meteen een nieuwe vereniging kunnen oprichten. En mensen verbieden om een nieuwe vereniging op te richten druist in tegen de grondwet. (Belga/EA)

De Raad van State heeft in een lijvig advies brandhout gemaakt van de wetsvoorstellen van de regeringspartijen om "ondemocratische" groeperingen zoals het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium te verbieden. Dat meldt De Tijd. In nasleep van verschillende incident met Sharia4Belgium, begon de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vorig jaar te vergaderen over een nieuwe wet om ondemocratische groeperingen te kunnen verbieden. Er volgden verschillende besprekingen. In december vorig jaar werden alle teksten naar de Raad van State verzonden voor advies. "Verbod is onzinnig" Dat advies van 44 bladzijden lang is nu bezorgd aan de parlementsleden. Het maakt duidelijk hoe moeilijk het is om groepen zoals Sharia4Belgium en Blood & Honour te verbieden. Bedrijven, vzw's en andere officiële rechtspersonen kunnen al sinds 1999 voor de strafrechter belanden en in extreme gevallen zelfs ontbonden worden. Maar Sharia4Belgium en Blood & Honour zijn niet terug te vinden in officiële databanken. Dat zijn "groeperingen zonder rechtspersoonlijkheid", en ze zijn dus ongrijpbaar, merkt de Raad van State op. Het is nu eenmaal niet mogelijk iets te ontbinden wat juridisch niet eens bestaat, luidt het. Het verbieden of ontbinden van een vereniging is volgens het advies bovendien onzinnig, omdat de betrokken partijen meteen een nieuwe vereniging kunnen oprichten. En mensen verbieden om een nieuwe vereniging op te richten druist in tegen de grondwet. (Belga/EA)