Houssien Elouassaki (21), de Sharia4Belgium-sympathisant die werd aangehouden nadat hij zich hardhandig zou verzet hebben tegen een politiecontrole in Sint-Jans-Molenbeek, blijft aangehouden.

Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Diezelfde raadkamer verwees de man uit Vilvoorde ook onmiddellijk door naar de correctionele rechtbank voor smaad, beledigingen, bedreigingen tegen over politieagenten en weerspannigheid. De man zelf ontkent elke schuld, zegt zijn advocaat.

Theehuis

De twintiger bevond zich zondagavond samen met twaalf andere leden of sympathisanten van de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium in een theehuis in de Ribaucourtstraat in Sint-Jans-Molenbeek toen de lokale politie van de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha Berchem/Sint-Jans-Molenbeek) er binnenstapte om hun identiteit te controleren.

Verzet

De dertien verzetten zich daartegen en het kwam tot een verhitte discussie en vervolgens tot een schermutseling waarbij een deel van het meubilair sneuvelde.
Uiteindelijk konden de dertien toch opgepakt worden. Twaalf van hen werden enkel administratief aangehouden en kwamen na korte tijd weer vrij. De dertiende, Houssien Elouassaki, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

Die aanhouding is nu verlengd en Elouassaki is in één beweging ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank. "Hij zou de agenten beledigd en bedreigd hebben, opgeroepen hebben tot haat en agenten te lijf zijn gegaan met een stoel", zegt meester Mieke Thijssen, de advocate van Elouassaki.

Elouassaki ontkent elke schuld

"Zelf ontkent hij elke schuld. Volgens hem heeft de politie zijn uitspraken volledig verkeerd genoteerd en was hij de hele tijd vredelievend. Hij geeft wel toe dat hij een stoel heeft genomen om zich daarmee een weg naar buiten te banen, maar hij zou de agenten niet geslagen hebben."

'Geslagen door politie'

Elouassaki raakte bij zijn arrestatie ook gewond aan het hoofd. Volgens de politie gebeurde dat bij een val, volgens de man zelf door slagen van de agenten. "Het gaat om een vrij grote wonde op het achterhoofd. Mijn cliënt zegt dat hij daarnaast ook slagen kreeg op de benen en de rug. We bekijken nu of we daarvoor klacht indienen", aldus nog meester Thijssen.

Blanco strafblad

Houssien Elouassaki heeft volgens zijn advocate een blanco strafblad en zou nooit in aanraking gekomen zijn met politie of gerecht, ook niet als minderjarige. Wanneer de man precies voor de correctionele rechtbank moet verschijnen, staat nog niet vast. "In principe moet dat binnen de maand gebeuren", zegt meester Thijssen. "Ik vermoed dus dat het in de eerste weken van juli zal zijn, misschien zelfs nog voordien." (Belga/SD)


Houssien Elouassaki (21), de Sharia4Belgium-sympathisant die werd aangehouden nadat hij zich hardhandig zou verzet hebben tegen een politiecontrole in Sint-Jans-Molenbeek, blijft aangehouden. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Diezelfde raadkamer verwees de man uit Vilvoorde ook onmiddellijk door naar de correctionele rechtbank voor smaad, beledigingen, bedreigingen tegen over politieagenten en weerspannigheid. De man zelf ontkent elke schuld, zegt zijn advocaat.TheehuisDe twintiger bevond zich zondagavond samen met twaalf andere leden of sympathisanten van de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium in een theehuis in de Ribaucourtstraat in Sint-Jans-Molenbeek toen de lokale politie van de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha Berchem/Sint-Jans-Molenbeek) er binnenstapte om hun identiteit te controleren. VerzetDe dertien verzetten zich daartegen en het kwam tot een verhitte discussie en vervolgens tot een schermutseling waarbij een deel van het meubilair sneuvelde. Uiteindelijk konden de dertien toch opgepakt worden. Twaalf van hen werden enkel administratief aangehouden en kwamen na korte tijd weer vrij. De dertiende, Houssien Elouassaki, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Die aanhouding is nu verlengd en Elouassaki is in één beweging ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank. "Hij zou de agenten beledigd en bedreigd hebben, opgeroepen hebben tot haat en agenten te lijf zijn gegaan met een stoel", zegt meester Mieke Thijssen, de advocate van Elouassaki. Elouassaki ontkent elke schuld"Zelf ontkent hij elke schuld. Volgens hem heeft de politie zijn uitspraken volledig verkeerd genoteerd en was hij de hele tijd vredelievend. Hij geeft wel toe dat hij een stoel heeft genomen om zich daarmee een weg naar buiten te banen, maar hij zou de agenten niet geslagen hebben." 'Geslagen door politie'Elouassaki raakte bij zijn arrestatie ook gewond aan het hoofd. Volgens de politie gebeurde dat bij een val, volgens de man zelf door slagen van de agenten. "Het gaat om een vrij grote wonde op het achterhoofd. Mijn cliënt zegt dat hij daarnaast ook slagen kreeg op de benen en de rug. We bekijken nu of we daarvoor klacht indienen", aldus nog meester Thijssen. Blanco strafbladHoussien Elouassaki heeft volgens zijn advocate een blanco strafblad en zou nooit in aanraking gekomen zijn met politie of gerecht, ook niet als minderjarige. Wanneer de man precies voor de correctionele rechtbank moet verschijnen, staat nog niet vast. "In principe moet dat binnen de maand gebeuren", zegt meester Thijssen. "Ik vermoed dus dat het in de eerste weken van juli zal zijn, misschien zelfs nog voordien." (Belga/SD)