Formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen buigen zich opnieuw over de opmaak van de begroting. Nadat ze afgelopen weekend de overheidsuitgaven onder de loepe namen, bespreken ze nu de inkomstenzijde.

Volgens de omgeving van de formateur wordt er vooruitgang geboekt. Mogelijk komen nog de structurele hervormingen (pensioenen en tewerkstelling) aan bod. De sfeer aan de onderhandelingstafel is naar verluidt redelijk constructief. Elders klinkt het dat "de sfeer minder gespannen" is. De voorbije dagen waren er nogal levendige discussies tussen de linkse en rechtse partijen uit de toekomstige regering.

Nucleaire rente

Het luik rond de ontvangsten wordt regel per regel doorgenomen. Naar verluidt werden de hoofdstukken rond de bedrijfswagens en de notionele intrestaftrek behandeld en kwam ook de nucleaire rente aan bod. Verschillende partijen dringen aan op een herziening van de notionele intrestaftrek. Onder meer het cdH wil dat die meer gericht is op kmo's. Slechts zeven procent zou momenteel van de fiscale gunstmaatregel genieten.

De onderhandelaars beslisten ook een aantal aspecten in verband met fiscaliteit bij een en dezelfde werkgroep onder te brengen. Het gaat daarbij om de thema's bedrijfsvoertuigen, voordelen aan bedrijfsleiders, de bankenbijdrage, fiscale aftrekken energie en fraude.

Tempo opvoeren

Intussen valt te horen dat de formateur het tempo wil opvoeren, gezien de uitzonderlijke aard van de toestand. Maar indien het echt onmogelijk blijkt de begroting af te ronden binnen de termijnen die Europa oplegt, bestaat de mogelijkheid om met voorlopige twaalfden te werken. Dat zou evenwel niet betekenen dat de begrotingswerkzaamheden worden stopgezet.

De toestand is dringend, met of zonder Europa, er moet een begroting voor 2012 worden opgesteld, luidt het nog in de omgeving van Di Rupo. (Belga/EE)

Formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen buigen zich opnieuw over de opmaak van de begroting. Nadat ze afgelopen weekend de overheidsuitgaven onder de loepe namen, bespreken ze nu de inkomstenzijde. Volgens de omgeving van de formateur wordt er vooruitgang geboekt. Mogelijk komen nog de structurele hervormingen (pensioenen en tewerkstelling) aan bod. De sfeer aan de onderhandelingstafel is naar verluidt redelijk constructief. Elders klinkt het dat "de sfeer minder gespannen" is. De voorbije dagen waren er nogal levendige discussies tussen de linkse en rechtse partijen uit de toekomstige regering. Nucleaire rente Het luik rond de ontvangsten wordt regel per regel doorgenomen. Naar verluidt werden de hoofdstukken rond de bedrijfswagens en de notionele intrestaftrek behandeld en kwam ook de nucleaire rente aan bod. Verschillende partijen dringen aan op een herziening van de notionele intrestaftrek. Onder meer het cdH wil dat die meer gericht is op kmo's. Slechts zeven procent zou momenteel van de fiscale gunstmaatregel genieten. De onderhandelaars beslisten ook een aantal aspecten in verband met fiscaliteit bij een en dezelfde werkgroep onder te brengen. Het gaat daarbij om de thema's bedrijfsvoertuigen, voordelen aan bedrijfsleiders, de bankenbijdrage, fiscale aftrekken energie en fraude. Tempo opvoeren Intussen valt te horen dat de formateur het tempo wil opvoeren, gezien de uitzonderlijke aard van de toestand. Maar indien het echt onmogelijk blijkt de begroting af te ronden binnen de termijnen die Europa oplegt, bestaat de mogelijkheid om met voorlopige twaalfden te werken. Dat zou evenwel niet betekenen dat de begrotingswerkzaamheden worden stopgezet. De toestand is dringend, met of zonder Europa, er moet een begroting voor 2012 worden opgesteld, luidt het nog in de omgeving van Di Rupo. (Belga/EE)