In september stond er 1.400 kilometer meer file op de grote wegen dan vorig jaar. Door onachtzaamheid en hevige regenbuien vallen ieder jaar in oktober en november bovendien gemiddeld 130 doden op onze wegen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van Be-Mobile, Touring en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

"De voorbije maand was al rampzalig, maar ook in oktober en november moeten we nog stevig op onze tellen passen", waarschuwen specialisten. Be-Mobile heeft deze maand al 7.185 kilometer fileleed geregistreerd, vaak door zware ongevallen.

'Bestuurders zijn onachtzaam'

"Traditiegetrouw is september een triestige topper in de 'hitparade' van letselongevallen", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsvereniging Touring. "De voorbije weken zagen we meerdere stevige botsingen met vrachtwagens. Zeker 20 automobilisten verloren al het leven, net als 12 motards. Dat is een zware tol."

De ongevallen komen deels door de vele regenbuien. "Maar veel bestuurders zijn ook onachtzaam. Twee rustige zomermaanden maken gevaarlijke autobestuurders van ons. Volgende maand zullen veel bestuurders toch stilaan 'ingereden' zijn, maar het blijft de komende weken gevaarlijk: ieder jaar vallen tijdens de maanden oktober en november gemiddeld 130 doden en 8.000 gewonden op onze wegen.

40 doden in september

Die twee maanden zijn verantwoordelijk voor een vijfde van alle doden en gewonden in het verkeer. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) telde vorig jaar 50 bestuurders die overleden in of na een ongeval in september.

Cijfers van dit jaar heeft het BIVV nog niet, maar de Vlaamse en Waalse dagbladen hebben de voorbije maand al over zeker 40 doden bericht. (Belga/AVE)

In september stond er 1.400 kilometer meer file op de grote wegen dan vorig jaar. Door onachtzaamheid en hevige regenbuien vallen ieder jaar in oktober en november bovendien gemiddeld 130 doden op onze wegen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van Be-Mobile, Touring en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV)."De voorbije maand was al rampzalig, maar ook in oktober en november moeten we nog stevig op onze tellen passen", waarschuwen specialisten. Be-Mobile heeft deze maand al 7.185 kilometer fileleed geregistreerd, vaak door zware ongevallen. "Traditiegetrouw is september een triestige topper in de 'hitparade' van letselongevallen", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van mobiliteitsvereniging Touring. "De voorbije weken zagen we meerdere stevige botsingen met vrachtwagens. Zeker 20 automobilisten verloren al het leven, net als 12 motards. Dat is een zware tol." De ongevallen komen deels door de vele regenbuien. "Maar veel bestuurders zijn ook onachtzaam. Twee rustige zomermaanden maken gevaarlijke autobestuurders van ons. Volgende maand zullen veel bestuurders toch stilaan 'ingereden' zijn, maar het blijft de komende weken gevaarlijk: ieder jaar vallen tijdens de maanden oktober en november gemiddeld 130 doden en 8.000 gewonden op onze wegen. Die twee maanden zijn verantwoordelijk voor een vijfde van alle doden en gewonden in het verkeer. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) telde vorig jaar 50 bestuurders die overleden in of na een ongeval in september. Cijfers van dit jaar heeft het BIVV nog niet, maar de Vlaamse en Waalse dagbladen hebben de voorbije maand al over zeker 40 doden bericht. (Belga/AVE)