Sensoa waarschuwt mannen over virale lading hiv

Sensoa lanceert de campagne ‘Veel of weinig virus, een groot verschil’ om homoseksuelen te informeren over de graad van besmettelijkheid van hiv.

De nieuwste campagne van Sensoa heet ‘Veel of weinig virus, een groot verschil’. Daarmee wil de organisatie homoseksuelen informeren over de ‘virale lading’ bij mensen die seropositief zijn.

Affiches en een folder moeten het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid helpen verduidelijken dat iemand die net besmet is met hiv heel besmettelijk is. Door medicatie kan die graad van besmettelijkheid echter sterk dalen.

Eerste weken na besmetting

De zogenaamde virale lading is het aantal kopieën van het hiv-virus per milimeter bloed. Hoe besmettelijk iemand is, hangt af van die lading. Vooral de eerste weken na de besmetting is het virus sterk aanwezig in het bloed, terwijl een hiv-test pas zes weken na de besmetting kan bevestigen of iemand al dan niet seropositief is.

‘We willen homomannen ervan bewust maken dat als iemand beweert seronegatief te zijn, dat niet noodzakelijk waar is. Het is mogelijk dat die persoon nog niet weet dat hij seropositief is, maar wel een hoge virale lading heeft en dus heel besmettelijk is’, meent Sensoa-woordvoerder Boris Cruyssaert.

Stigma wegwerken

Door te informeren over de virale lading wil Sensoa bovendien de irreële angst wegnemen die sommige homo’s hebben tegenover hiv-positieve mannen. Indien iemand die seropositief is zijn medicatie goed inneemt, verdwijnt het virus namelijk bijna helemaal en is hij nauwelijks nog besmettelijk.

‘Sommige homomannen weigeren echter seks te hebben met seropositieve mannen, omdat ze denken dat het virus altijd erg besmettelijk is’, aldus Cruyssaert. ‘Dat stigma staat open communicatie over hiv in de weg en kan ervoor zorgen dat mannen die seropositief zijn, daar niet voor durven uitkomen.’

Sensoa roept tot slot op om steeds een condoom te gebruiken, aangezien dat nog steeds de beste bescherming biedt tegen hiv en tegen andere soa’s. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content