De goedkeuring kwam er met de 52 stemmen van de 'institutionele meerderheid' - meerderheid en groenen - tegen zestien leden: N-VA (mét Bart De Wever), Vlaams Belang en Jurgen Ceder.

De splitsing van het kiesarrondissement was eerder al goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordiers en kan dus nu voor ondertekening naar de koning, waarna ze definitief van kracht wordt. Ook twee voorstellen tot grondwetsherziening werden goedgekeurd met dezelfde meerderheid.

Reacties

"Dit is een hoogtepunt van bitterheid", stelde Danny Pieters (N-VA), omdat het akkoord volgens hem de de kiemen draagt van een toekomstig conflict.

CD&V-voorzitter Wouter Beke erkende dat het om een compromis gaat dat gedragen wordt door een tweederdenmeerderheid in de assemblee en een Vlaamse meerderheid.

'Belangrijke dag'

Philippe Moureaux (PS) wilde niet spreken van een historische stemming, maar wel een belangrijke dag voor de democratie als een opening naar een stabiel land.

Voor Bert Anciaux (sp.a) legt deze stemming grenzen aan de opdringerigheid van de Franstaligen in Brussel en de Rand.

Freya Piryns (Groen) legde de nadruk op het luik politieke geloofwaardigheid, waarbij ze betreurde dat bepaalde verkozenen afwezig blijven op belangrijke stemmingen. (Belga/TV)

De goedkeuring kwam er met de 52 stemmen van de 'institutionele meerderheid' - meerderheid en groenen - tegen zestien leden: N-VA (mét Bart De Wever), Vlaams Belang en Jurgen Ceder. De splitsing van het kiesarrondissement was eerder al goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordiers en kan dus nu voor ondertekening naar de koning, waarna ze definitief van kracht wordt. Ook twee voorstellen tot grondwetsherziening werden goedgekeurd met dezelfde meerderheid.Reacties "Dit is een hoogtepunt van bitterheid", stelde Danny Pieters (N-VA), omdat het akkoord volgens hem de de kiemen draagt van een toekomstig conflict. CD&V-voorzitter Wouter Beke erkende dat het om een compromis gaat dat gedragen wordt door een tweederdenmeerderheid in de assemblee en een Vlaamse meerderheid.'Belangrijke dag' Philippe Moureaux (PS) wilde niet spreken van een historische stemming, maar wel een belangrijke dag voor de democratie als een opening naar een stabiel land. Voor Bert Anciaux (sp.a) legt deze stemming grenzen aan de opdringerigheid van de Franstaligen in Brussel en de Rand. Freya Piryns (Groen) legde de nadruk op het luik politieke geloofwaardigheid, waarbij ze betreurde dat bepaalde verkozenen afwezig blijven op belangrijke stemmingen. (Belga/TV)