In de bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik heeft advocaat Walter Van Steenbrugge maandag getuigd over obstructie van een politieman in een West-Vlaamse zaak.

De man verklaarde volgens Van Steenbrugge onder ede

dat hij de opdracht kreeg zijn onderzoek naar het seksueel misbruik te stoppen.

De advocaat wees erop dat veel slachtoffers voor het uitbreken

van de zaak-Vangheluwe niet de moed hadden om naar buiten te

treden. Ze verkozen de 'veilige mantel' van Rik Devillé en zijn vzw

Mensenrechten in de Kerk, aldus Van Steenbrugge. Hij verleende toen juridische bijstand aan Devillé.

Van Steenbrugge zei in de tweede helft van de jaren negentig 'eigenaardigheden' te hebben ontdekt in de procedures rond seksueel misbruik waarbij geestelijken betrokken waren.

Uit 'Operatie Kelk' leidt hij af dat die eigenaardigheden momenteel nog altijd bestaan. Van Steenbrugge wil dat enkel achter gesloten deuren met concrete gegevens staven.

Operatie Kelk: uitspraak Brusselse KI op 22 december

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft zich maandag overigens opnieuw gebogen over Operatie Kelk.

Dat zijn de huiszoekingen en inbeslagnames die onderzoeksrechter Wim De Troy op 24 juni in Mechelen liet uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis, de Sint-Romboutskathedraal en de privé-woning van kardinaal Danneels en in Leuven bij de toenmalige commissie-Adriaenssens.

In twee arresten oordeelde de KI dat die huiszoekingen en inbeslagnames onwettig waren. Het Hof van Cassatie verbrak die arresten echter op 12 oktober omdat de KI de burgerlijke partijen niet had gehoord. Het openbaar ministerie bij de KI bepleitte maandag opnieuw de nietigheid. Een uitspraak volgt op 22 december.

In de bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik heeft advocaat Walter Van Steenbrugge maandag getuigd over obstructie van een politieman in een West-Vlaamse zaak. De man verklaarde volgens Van Steenbrugge onder ede dat hij de opdracht kreeg zijn onderzoek naar het seksueel misbruik te stoppen. De advocaat wees erop dat veel slachtoffers voor het uitbreken van de zaak-Vangheluwe niet de moed hadden om naar buiten te treden. Ze verkozen de 'veilige mantel' van Rik Devillé en zijn vzw Mensenrechten in de Kerk, aldus Van Steenbrugge. Hij verleende toen juridische bijstand aan Devillé. Van Steenbrugge zei in de tweede helft van de jaren negentig 'eigenaardigheden' te hebben ontdekt in de procedures rond seksueel misbruik waarbij geestelijken betrokken waren. Uit 'Operatie Kelk' leidt hij af dat die eigenaardigheden momenteel nog altijd bestaan. Van Steenbrugge wil dat enkel achter gesloten deuren met concrete gegevens staven. Operatie Kelk: uitspraak Brusselse KI op 22 december De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft zich maandag overigens opnieuw gebogen over Operatie Kelk. Dat zijn de huiszoekingen en inbeslagnames die onderzoeksrechter Wim De Troy op 24 juni in Mechelen liet uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis, de Sint-Romboutskathedraal en de privé-woning van kardinaal Danneels en in Leuven bij de toenmalige commissie-Adriaenssens. In twee arresten oordeelde de KI dat die huiszoekingen en inbeslagnames onwettig waren. Het Hof van Cassatie verbrak die arresten echter op 12 oktober omdat de KI de burgerlijke partijen niet had gehoord. Het openbaar ministerie bij de KI bepleitte maandag opnieuw de nietigheid. Een uitspraak volgt op 22 december.