Sector zonnepanelen lijdt onder besparingsmaatregelen

© Reuters

De besparingsmaatregelen met betrekking tot zonnepanelen betekenen de doodsteek voor de sector die in Vlaanderen een duizendtal bedrijven omvat.

De besparingsmaatregelen met betrekking tot zonnepanelen betekenen de doodsteek van de sector die in Vlaanderen een duizendtal bedrijven omvat en 10.000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs. De terugverdientijd voor kleine projecten stijgt sterk, en grote projecten met een vermogen van meer dan 10 kWP (kilowattpiek) worden zelfs compleet onrendabel. Dat heeft Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, in Leuven gezegd. PV-Vlaanderen vertegenwoordigt de bedrijven uit de sector. De huidige ondersteuning van 230 euro per MWh (megawattuur) gedurende 20 jaar wordt vanaf 1 augustus verminderd tot 90 euro/MWh gedurende 10 jaar. Op termijn wordt ook een jaarlijkse netvergoeding ingevoerd. Hierbij wordt volgens Polfliet gedacht aan bedragen van 50 euro/kWp.

“De terugverdientijd stijgt hierdoor dusdanig – voor een particulier tot 12,7 à 14,3 jaar en voor kmo tot 13,6 jaar – dat de zin om te investeren verdwijnt. Voor grote projecten boven 10kWp wordt het zelfs totaal onmogelijk om een rendabel project te realiseren”, aldus Polfliet. “Sinds het invoeren van het tarief van 90 euro per kWh begin dit jaar voor projecten groter dan 250kWp, is geen enkel dergelijk project nog gerealiseerd in Vlaanderen.”

Polfliet vroeg zich ook af hoe de bevoegd Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) denkt haar ambitie om tegen 2020 20,5 procent groene stroom te produceren, te realiseren zonder de zonnepanelensector die momenteel een kwart daarvan voor zijn rekening neemt.

‘Vlaamse overheid onbetrouwbare partner’De sector is niet tegen steunvermindering. Op termijn kan deze zelfs verdwijnen. PV-installaties zouden normaal binnen 4 tot 5 jaar competitief worden met gewone netstroom, luidde het. “Een dergelijk onverwachte en arbitraire besparing kan echter niet, evenmin als een retroactieve maatregel zoals de netvergoeding voor bestaande installaties. Dit maakt van de Vlaamse overheid een onbetrouwbare partner. De maatregelen moeten absoluut herzien worden”, aldus Polfliet. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content