‘Scouts moeten tijdelijke opvang aan asielzoekers bieden’

Theo Francken © /

Er komen bij de scouts 352 opvangplekken voor asielzoekers. De plekken kunnen maximaal een week openblijven en moeten helpen vermijden dat de regering weer boetes moet betalen aan mensen zonder opvang.

Dat schrijft De Tijd op zijn website.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat 3.547 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers openen. Het pakket maakt deel uit van het kerstakkoord van de regering. Daarmee flirt het totale aantal opvangplekken met de grens van 40.000. Het gaat om plaatsen in de centra van de overheidsdienst Fedasil, het Rode Kruis, andere ngo’s en nog eens vele duizenden plekken in appartementen en huizen bij de OCMW’s van de gemeenten.

In de lijst met nieuwe opvang staan enkele opvallende plekken, stelt De Tijd vast. Er komen bijvoorbeeld telkens 186 plekken bij de scouts in Herentals en Zedelgem. Die 352 plekken dienen als pure noodopvang en mogen hooguit een week gebruikt worden.

Vakantieplekken

Daarbovenop is er een tweede pakket van bijna 1.700 plekken. Het gaat om grote collectieve opvang aan het Zilvermeer in Mol (300), de Nekkerhal in Mechelen (150) en Parelstrand in Lommel (945). In dat vakantiedorp worden de asielzoekers wel gescheiden van de rest van het recreatiedomein. Daarnaast komen er 150 mensen op een camping in Rochefort. En er zijn nog eens 150 plekken in het Peace Village van het piepkleine West-Vlaamse Mesen. Ook deze plekken zijn tijdelijk. Tegen de start van het volgend toeristisch seizoen -de streefdatum is april- moeten ze weer vacant zijn voor vakantiegasten.

Er komen ook 770 plekken die voor langere termijn opengaan. Het gaat onder meer om de Abdij van Chimay (300), een Rode Kruis Centrum in Eeklo (100) en een competentiecentrum van de VDAB (250). Bedrijven creëren tot slot 770 plekken. Nieuwe namen van privépartners zijn Refugee Assist en Les Sept Lieues. Die laatste vangt 60 minderjarigen op in Jalhay en Spa. Refugee Assist creeërt 335 plekken, waarvan 260 in een voormalig internaat in Couvin.

(Belga/RR)

Partner Content