De ontploffing was gepland tussen 15.30 en 16.30 uur, maar werd uitgesteld omdat er zich nog personen binnen de gevarenzone bevonden. Uiteindelijk gingen de constructies pas om 17.15 uur tegen de vlakte. Alles verliep verder volgens plan, zegt burgemeester Philippe Willequet van Kluisbergen.

De koeltoren van 95 meter hoog implodeerde en de drie torens tot 150 meter hoog kwamen op de voorziene plaats naar beneden, met een enorme stofwolk tot gevolg.

In Ruien werd van het midden van de jaren vijftig tot 2013 elektriciteit opgewekt. De afgelopen twee jaar werd de site ontmanteld, met de ontploffing als hoogtepunt.

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein en burgemeester Willequet drukten op de knop die de ontploffing tot gevolg had. De toeschouwers konden de demolitie bekijken vanop de Paterberg, Oude Kwaremont, Hoogstad, Hoogweg of de Bergstraat.

De 79 hectare grote site zal nu ontwikkeld worden door de NV Herpelgem, een vennootschap rond Willequet en twee familieleden. Samen met zijn eigen gemeentebestuur en de provincie Oost-Vlaanderen werkt Willequet aan een planningsproces om er een 'duurzaam economisch reconversieproject' van te maken.

Er werd ook nog een aanvraag ingediend voor een brownfieldconvenant om met een aantal partners te werken aan een 'duurzame economische ontwikkeling voor minimaal 50 procent van de site.

De ontploffing was gepland tussen 15.30 en 16.30 uur, maar werd uitgesteld omdat er zich nog personen binnen de gevarenzone bevonden. Uiteindelijk gingen de constructies pas om 17.15 uur tegen de vlakte. Alles verliep verder volgens plan, zegt burgemeester Philippe Willequet van Kluisbergen. De koeltoren van 95 meter hoog implodeerde en de drie torens tot 150 meter hoog kwamen op de voorziene plaats naar beneden, met een enorme stofwolk tot gevolg. In Ruien werd van het midden van de jaren vijftig tot 2013 elektriciteit opgewekt. De afgelopen twee jaar werd de site ontmanteld, met de ontploffing als hoogtepunt. Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein en burgemeester Willequet drukten op de knop die de ontploffing tot gevolg had. De toeschouwers konden de demolitie bekijken vanop de Paterberg, Oude Kwaremont, Hoogstad, Hoogweg of de Bergstraat. De 79 hectare grote site zal nu ontwikkeld worden door de NV Herpelgem, een vennootschap rond Willequet en twee familieleden. Samen met zijn eigen gemeentebestuur en de provincie Oost-Vlaanderen werkt Willequet aan een planningsproces om er een 'duurzaam economisch reconversieproject' van te maken. Er werd ook nog een aanvraag ingediend voor een brownfieldconvenant om met een aantal partners te werken aan een 'duurzame economische ontwikkeling voor minimaal 50 procent van de site.