“Scholen moeten alert zijn met leidingwater”

De Vlaamse Milieumaatschappij wil dat scholen, die hun leerlingen kraantjeswater laten drinken, er eerst zeker van zijn dat de binnenleidingen in de schoolgebouwen in orde zijn. Slecht onderhouden of verouderde leidingen kunnen immers gevaarlijk zijn.

De drinkwatermaatschappijen hebben er de voorbije jaren, met steun van de overheid, alles aan gedaan om het drinken van kraantjeswater aan te moedigen. Vooral scholen zijn meegestapt in de ‘Ik drink kraantjeswater’-campagnes van de drinkwatersector. In plaats van een flesje water krijgen de kinderen een beker mee naar school, die ze naar hartelust kunnen vullen aan de kraan. Want water is een veel goedkoper en ecologisch alternatief voor flessenwater, is de redenering.

Het probleem is wel dat de schoolbesturen niet altijd weten hoe het zit met hun binnenleidingen, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de drinkwatersector controleert. Het water dat de drinkwatermaatschappijen leveren voldoet in heel Vlaanderen aan alle wettelijke normen, maar de maatschappijen hebben geen vat op wat er gebeurt binnenin de gebouwen.

Slecht onderhouden of verouderde binnenleidingen kunnen ervoor zorgen dat het water dat de klant uiteindelijk te drinken krijgt geïnfecteerd is. ‘Het belang van die binneninstallatie valt amper te overschatten’, stelt Kris Van den Belt, drinkwaterspecialist bij de VMM. ‘Zeker in functie van de loodproblematiek. Een school die na de campagnes van de watermaatschappijen al haar kindjes kraantjeswater voorschotelt maar er niet bij stilstaat dat ze nog met loden leidingen zit, dat is om problemen vragen. Bij jonge kinderen kunnen kleine concentraties lood al gevaarlijk zijn.’

De VMM wil dan ook scholen en kinderdagverblijven oproepen tot een verhoogde waakzaamheid. Een oproep die ook ondersteund wordt door de watersector zelf. ‘Kraantjeswater is voor alle duidelijkheid wel degelijk een goed alternatief’, benadrukt Luc Mouton, senior projectleider bij watermaatschappij TMVW. ‘Maar de burger moet wel beginnen beseffen dat hij mee verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het water dat uit zijn keukenkraan komt.

Iedereen weet dat elektriciteits- of gasleidingen in orde moeten zijn, want dat er anders ongelukken kunnen gebeuren. Maar dat ook waterinstallaties gevaren inhouden, dat is nog niet helemaal doorgedrongen. Water wordt als iets veiligs gezien, iets waar niets mee kan misgaan. Maar dat is het dus niet.’

(CGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content