Dierenrechtenorganisatie Bite Back dient een klacht in tegen negen Vlaamse varkensbedrijven. De klacht komt er nadat Bite Back undercoverbeelden in handen heeft gekregen. De beelden, waarop dierenmishandeling te zien is, zijn 's nachts in het geheim gefilmd en dus illegaal verkregen.

De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) weerleggen de aantijgingen en spreken over illegaal gedraaide beelden die een totaal vertekend beeld geven.

Volgens Bite Back worden er nochtans te veel varkens gekweekt, waardoor er te weinig middelen zijn voor verzorging. "Deze beelden vormen geen uitzondering, we vrezen dat ze representatief zijn voor de hele veeteeltsector", zegt Bite Back-woordvoerder Stijn Bruers in het VRT-Journaal.

Biggetjes langzaam geplet

Op de beelden is te zien hoe biggetjes langzaam geplet worden door de moeder of verdrinken in een waterbak.

"Voor iemand die de sector niet goed kent, lijkt dit verwaarlozing, maar voor ons is dit op het eerste gezicht niet zo", reageert Erik Mijten, dierenarts bij de Boerenbond. "Op een boerderij worden nu eenmaal veel biggen geboren, maar gaan er ook dood", zegt hij.

"De beelden zijn vaak schokkend, maar de sector kan elk beeld duiden", menen De Boerenbond en het ABS. "Beelden zonder duiding de wereld insturen, is misleidend. De Vlaamse varkenshouderij doet heel veel inspanningen op vlak van dierenwelzijn. De beelden van Bite Back creëren de tegenovergestelde perceptie. Dit vinden de landbouworganisaties bijzonder onfair", klinkt het.

Landbouworganisaties: 'Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen'

"De Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen en wie aan de voordeur aanbelt, zullen we graag ontvangen en toelichting geven bij wat er te zien is", zeggen Piet Vanthemsche en Hendrik Vandamme, voorzitters van de landbouworganisaties Boerenbond en ABS.

Vandamme merkt ook op dat de filmers niet hebben ingegrepen. "Ik kan me niet voorstellen dat als je biggen ziet creperen, dat je dan niet ingrijpt."

9 bedrijven in 3 Vlaamse provincies

Het geheime onderzoek werd in het voorjaar van 2013 uitgevoerd bij 9 varkensbedrijven in drie Vlaamse provincies. "Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling, die moet stoppen", klinkt het bij Bite Back. (AVE)

Dierenrechtenorganisatie Bite Back dient een klacht in tegen negen Vlaamse varkensbedrijven. De klacht komt er nadat Bite Back undercoverbeelden in handen heeft gekregen. De beelden, waarop dierenmishandeling te zien is, zijn 's nachts in het geheim gefilmd en dus illegaal verkregen.De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) weerleggen de aantijgingen en spreken over illegaal gedraaide beelden die een totaal vertekend beeld geven. Volgens Bite Back worden er nochtans te veel varkens gekweekt, waardoor er te weinig middelen zijn voor verzorging. "Deze beelden vormen geen uitzondering, we vrezen dat ze representatief zijn voor de hele veeteeltsector", zegt Bite Back-woordvoerder Stijn Bruers in het VRT-Journaal.Op de beelden is te zien hoe biggetjes langzaam geplet worden door de moeder of verdrinken in een waterbak. "Voor iemand die de sector niet goed kent, lijkt dit verwaarlozing, maar voor ons is dit op het eerste gezicht niet zo", reageert Erik Mijten, dierenarts bij de Boerenbond. "Op een boerderij worden nu eenmaal veel biggen geboren, maar gaan er ook dood", zegt hij. "De beelden zijn vaak schokkend, maar de sector kan elk beeld duiden", menen De Boerenbond en het ABS. "Beelden zonder duiding de wereld insturen, is misleidend. De Vlaamse varkenshouderij doet heel veel inspanningen op vlak van dierenwelzijn. De beelden van Bite Back creëren de tegenovergestelde perceptie. Dit vinden de landbouworganisaties bijzonder onfair", klinkt het. "De Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen en wie aan de voordeur aanbelt, zullen we graag ontvangen en toelichting geven bij wat er te zien is", zeggen Piet Vanthemsche en Hendrik Vandamme, voorzitters van de landbouworganisaties Boerenbond en ABS. Vandamme merkt ook op dat de filmers niet hebben ingegrepen. "Ik kan me niet voorstellen dat als je biggen ziet creperen, dat je dan niet ingrijpt."Het geheime onderzoek werd in het voorjaar van 2013 uitgevoerd bij 9 varkensbedrijven in drie Vlaamse provincies. "Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling, die moet stoppen", klinkt het bij Bite Back. (AVE)