Schietpartij Luik: wat weten we?

© Belga

Benjamin Herman, de man die dinsdag twee politieagentes en een 22-jarige student doodde, had het duidelijk gemunt op de politie.

‘De man heeft twee agentes in de rug aangevallen met een steekwapen, hun dienstwapens afgenomen en hen vervolgens geëxecuteerd’, zegt de Luikse korpschef Christian Beaupère. ‘Nadien heeft hij ook een 22-jarige student neergeschoten en zich verschanst in het Léonie de Waha atheneum, waar hij twee werknemers heeft gegijzeld. De man is de school niet verder binnengedrongen, we stonden dus niet voor wat wel eens een “amok-situatie” wordt genoemd. Hij had duidelijk de bedoeling de politie te raken.’

Meteen na de eerste schietpartij zijn verschillende ploegen van de Luikse politie ter plaatse gekomen, aldus burgemeester Willy Demeyer. ‘Het gaat zowel om normale interventieploegen als ploegen van de fietsbrigade en ploegen van de PAB, de antibanditisme-eenheden van de Luikse politie.’

‘Die laatsten zijn tegenover de dader komen staan, die gewapend was met de dienstwapens van de twee neergeschoten agentes’, gaat korpschef Beaupère verder. ‘Elk van die dienstwapens bevatte 17 kogels. Bij de schietpartij die daarop volgde zijn twee agenten van de PAB in het been geraakt. Eén van hen raakte zelfs levensgevaarlijk gewond, aangezien een kogel de slagader in de dij raakte. Twee agenten van de recherche raakten ook gewond aan de arm. Eén van de vier gewonde agenten heeft het ziekenhuis al mogen verlaten, de andere drie nog niet.

De twee gedode politieagentes waren 53 en 45 jaar oud en waren respectievelijk sinds 1994 en 2010 in dienst bij de Luikse politie. De 22-jarige jongeman die neergeschoten werd, studeerde voor onderwijzer aan de hogeschool in Luik. Naar aanleiding van zijn dood zullen de examens die woensdag gepland stonden, voorlopig niet plaatsvinden, zo meldt burgemeester Demeyer.

De dader, Benjamin Herman, geboren in 1987, werd doodgeschoten. Hij was voor de veertiende keer met penitentiair verlof (wat twee dagen duurt) en had ook al elf uitgangsvergunningen (korter) gekregen. Dat is telkens goed gegaan, zei minister van Justitie Koen Geens. De man zat sinds 2003 quasi onafgebroken in de gevangenis, als multirecidivist. Hij zou in 2020 sowieso vrijkomen.

Het atheneum Léonie de Waha blijft minstens woensdag en mogelijks ook de dagen nadien nog gesloten, om de plaats van de schietpartij schoon te maken en alles weer in orde te brengen zodat de leerlingen ongestoord de lessen kunnen hervatten, aldus nog de burgemeester.

Terreur?

In een amateurvideo genomen door een ooggetuige van de schietpartij in Luik, die te zien is op de website van de RTBF, valt te horen dat de schutter “Allahu Akbar” schreeuwt.

‘Er zijn elementen die ons doen denken aan een mogelijke terroristische aanslag’, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is.

De naam van de dader stond bovendien in twee rapporten van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie, maar die rapporten hadden eigenlijk betrekking op andere mensen.

Het dreigingsniveau blijft ondertussen gehandhaafd op twee, bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveaus analyseert, ziet voorlopig geen redenen om dat te wijzigen.

In 2011 kwamen bij een schietpartij in Luik op de place Saint-Lambert ook al vijf mensen om het leven.

Partner Content