Live Schietpartij Luik: dader stond zijdelings in rapporten Staatsveiligheid

29/05/18 om 13:19 - Bijgewerkt om 21:16

In Luik heeft een man twee agenten en een voorbijganger doodgeschoten. De schutter werd gedood.

Schietpartij Luik: dader stond zijdelings in rapporten Staatsveiligheid

© BELGA

 • Huiszoekingen in gevangeniscel en bij moeder van schutter

  Dinsdagnamiddag zijn er huiszoekingen uitgevoerd in de cel van de schutter, in de gevangenis van Marche-en-Famenne, en in de woning van zijn moeder in Rochefort. Dat bericht de Franstalige omroep RTBF. De onderzoekers zouden in de cel van Benjamin Herman een Koran en een gebedskleed hebben aangetroffen, maar geen andere aanwijzingen dat de man zou zijn geradicaliseerd, aldus RTBF. Het onderzoek wordt voortgezet.

 • Dader stond zijdelings in rapporten Staatsveiligheid

  De naam van de dader van de schietpartij in Luik stond in twee rapporten van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie, maar die rapporten hadden eigenlijk betrekking op andere mensen. Dat zei premier Charles Michel na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

  De dader, Benjamin Herman, kwam voor in die verschillende rapporten, maar op een zijdelingse manier. De rapporten gingen over andere mensen. De diensten die over penitentiair verlof moeten beslissen, zagen daarom geen reden om hem dat te weigeren. Herman stond ook niet op de lijst met geradicaliseerden van het OCAD, het orgaan voor de analyse van de terreurdreiging.

 • Rutte, Macron, May en Rajoy betuigen hun medeleven met de slachtoffers

  De Franse president Emmanuel Macron, de Nederlandse premier Mark Rutte, de Britse premier Theresa May en de Spaanse premier Mariano Rajoy hebben hun medeleven geuit met de slachtoffers van de schietpartij in Luik. 'Het Franse volk is solidair met het Belgische volk na die vreselijke aanval', zei Macron na afloop van een internationale vergadering over Libië. 'Het is ongetwijfeld te vroeg om iets te zeggen, maar ik wil hier mijn medeleven en solidariteit uitdrukken met onze Belgische buren.'

  'Zojuist mijn medeleven overgebracht aan Charles Michel', zei de Nederlandse premier Rutte op twitter. 'Vreselijke gebeurtenissen vandaag in Luik waar drie onschuldige mensen zijn omgekomen. Nederland leeft mee met de slachtoffers, nabestaanden en met de Belgische politie die zeer zwaar is getroffen.' De Nederlandse regering had voor dinsdag een vergadering met de Belgische regering gepland in Brussel, maar die is door de omstandigheden uitgesteld.

  De Britse premier Theresa May spreekt op twitter (UK Prime Minister) van een 'laffe aanval in België' en zegt dat haar gedachten 'bij de slachtoffers en hun rouwende families' zijn. 'Het VK steunt ten volle onze Belgische bondgenoten tegen terreur.'

  De Spaanse premier Mariano Rajoy stuurde premier Michel een rouwtelegram. 'Het werk van de leden van de staatsveiligheidsdiensten ter bescherming van de waarden die wij delen is een reden van trots en bewondering', schrijft Rajoy. 'U weet, mijnheer de eerste minister, dat België op dit droevig moment kan rekenen op de solidariteit en de volledige steun van de Spaanse regering.'

 • Dader kreeg veertien penitentiaire verloven en elf uitgangsvergunningen

  De dader was voor de veertiende keer met penitentiair verlof (wat twee dagen duurt) en had ook al elf uitgangsvergunningen (korter) gekregen. Dat is telkens goed gegaan, zei minister van Justitie Koen Geens. De man zat sinds 2003 quasi onafgebroken in de gevangenis, als multirecidivist. Hij zou in 2020 sowieso vrijkomen. Zijn er fouten gebeurd door de man penitentiaire verloven toe te kennen? 'Daar spreek ik mij niet over uit. Dat zijn geen fouten, denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd', zei Geens. De minister wijst erop dat er altijd een risico is. 'Als men die in 2020 vrijlaat, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan'. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meent dat de diensten die bevoegd zijn voor het toekennen van penitentiair verlof 'daar niet lichtzinnig over heen gaan'. 'Ik neem aan dat daar goed over nagedacht is'.

 • Schutter mogelijk betrokken bij moord in On

  De dader van de schietpartij is mogelijk betrokken bij de dood van Michaël Wilmet, een ex-gedetineerde die dinsdag levenloos werd aangetroffen in zijn woning in On. 'Dat is een piste', verklaarde een politiebron. Volgens de eerste vaststellingen in de woonst van Wilmet, kwam hij om het leven door een slag op het hoofd. Het parket van Luxemburg wil voorlopig geen commentaar kwijt. 'Het onderzoek loopt nog', klinkt het daar. Michaël Wilmet was bekend bij het gerecht voor onder meer drugshandel. De man was verslaafd aan heroïne en werd in 2014 door de correctionele rechtbank in Marche onder elektronisch toezicht geplaatst. Zijn straf liep in maart af. Volgens de krant vers l'Avenir zouden Wilmet en de dader van de schietpartij maandagnacht een overval in Rochefort hebben gepleegd, waarbij die laatste zijn kompaan zou hebben afgemaakt.

 • Wake voor slachtoffers

  Er vindt dinsdagavond om 17.45 uur en om 20.00 uur een wake plaats voor de slachtoffers van de schietpartij in Luik. Dat zegt Jean-Pierre Delville, de bisschop van Luik. De wake van 17.45 uur ter nagedachtenis van de slachtoffers vindt plaats tijdens de mis door Aloys Jousten, oud-bisschop van Luik, in de Benedictijnenkerk. Om 20.00 uur leidt bisschop Jean-Pierre Delville de wake van de Gemeenschap van Sant'Egidio in de Sint-Bartolomeüskerk. 'Mgr Jean-Pierre Delville en de christelijke gemeenschappen van het bisdom van Luik zijn diep bedroefd door het bloedbad op de boulevard d'Avroy. Ze betuigen hun diepste medeleven aan de families van de twee agenten en de jongeman die zijn doodgeschoten. Ze bieden ook hun vriendschap en solidariteit aan bij de burgemeester van Luik en de ordediensten, die zijn getroffen tijdens hun activiteiten in dienst van het publiek, en hebben gereageerd met vastberadenheid en moed', luidt het in een mededeling.

 • Koning en premier in Luik

  Koning Filip, premier Charles Michel en de ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Justitie Koen Geens, zijn dinsdagnamiddag naar Luik gegaan. Ze werden in het politiecommissariaat ontvangen, waar ze een stand van zaken kregen over de schietpartij die eerder op de dag aan twee politieagentes en een automobilist het leven kostte.

  De Luikse burgemeester Willy Demeyer en politiechef Christian Beaupère onthaalden de delegatie in het crisiscentrum. Ook de voorzitster van de Senaat, Christine Defraigne, was bij het onderhoud aanwezig, net als de federale procureur Frédéric van Leeuw en de Luikse procureur des konings Philippe Dulieu. De uiteenzetting duurde ongeveer een uur, over de inhoud werd niet gecommuniceerd. Ook de pers werd op een afstand gehouden. Op de plaats van de schietpartij is woensdagnamiddag nog altijd een perimeter ingesteld. Het verkeer wordt omgeleid.

 • Naomi Skoutariotis

  Nationale Veiligheidsraad komt bijeen

  Naar aanleiding van de schietpartij in Luik komt dinsdag om 16.30 uur de Nationale Veiligheidsraad bijeen op de Wetstraat 16. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel (MR).

  De Nationale Veiligheidsraad wordt voorgezeten door de premier. Ook vicepremiers Jan Jambon (N-VA) (Binnenlandse Zaken) en Didier Reynders (MR) (Buitenlandse Zaken) en ministers Koen Geens (CD&V) (Justitie) en Steven Vandeput (N-VA)(Defensie) maken deel uit van het orgaan dat het inlichtingen- en veiligheidsbeleid bepaalt en coördineert.

  De andere vicepremiers zullen ook deelnemen aan de vergaderingen van de Nationale Veiligheidsraad, net als toplui van de staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst, de federale politie, het OCAD, de FOD Binnenlandse Zaken en het College van procureurs-generaal - als de agenda hun aanwezigheid vereist. De federale procureur is doorgaans ook van de partij.

 • Naomi Skoutariotis

  'Verschillende agenten raakten gewond aan de benen'

  De dader van de schietpartij van dinsdagochtend heeft politieagenten eerst langs achter aangevallen met een mes, alvorens hun dienstwapens tegen hen te gebruiken. Dat meldt de procureur des Konings van Luik dinsdagmiddag tijdens een persconferentie.

  'Hij heeft twee agenten langs achter aangevallen met een steekwapen en hun dienstwapens afgenomen. Daarop opende hij het vuur op de agenten, die overleden zijn', klinkt het. Vervolgens is de dader te voet verdergegaan en heeft hij een man die zich in een wagen bevond, doodgeschoten. Daarna trok hij naar het atheneum Léonie de Waha, waar hij een werknemer gijzelde.

  De politie is het gebouw binnengevallen en de dader is al schietend naar buiten gekomen. Daarbij raakten verschillende agenten gewond aan de benen. De speciale eenheden van de politie hebben de man daarop geneutraliseerd.

 • Naomi Skoutariotis

  Dader zat niet in cel voor terreurgerelateerde feiten

  Aan VRT NWS werd bevestigd dat de dader de 31-jarige Benjamin Herman is. Hij had een uitgaansvergunning uit de gevangenis van Lantin, waar hij zat omwille van klassieke criminaliteit zoals drugsfeiten en diefstal. Dat melden verschillende media. Hij zat dus niet in de cel voor feiten van radicalisering of terreur.

 • Stavros Kelepouris

  Dader was sinds gisteren tijdelijk uit gevangenis

  De dader had sinds gisteren een uitgaansvergunning in de gevangenis. Bij een uitgaansvergunning mag de gedetineerde enkele uren de gevangenis verlaten in het kader van de voorbereiding van zijn reklassering. Het ging dus niet om penitentiair verlof, zoals verschillende media eerder meldden.

 • Naomi Skoutariotis

  Europees Parlement 'zij aan zij' met België

  Voorzitter Antonio Tajani heeft namens het Europees Parlement zijn medeleven uitgesproken met de families van de slachtoffers van de schietpartij in Luik. 'We staan zij aan zijn met België, de Belgische burgers en de families van de politieagenten en de burger die zijn gedood in Luik', zo reageerde hij tijdens de plenaire zitting in Straatsburg.

  Net voor aanvang van een toespraak van de Guineese president Alpha Conde informeerde Tajani het halfrond over het schietincident in Luik. 'We weten niet of het om een terroristische aanval gaat, maar jammer genoeg zijn er in Europa, in België opnieuw levens verloren gegaan door onbegrijpelijke gewelddaden', verklaarde Tajani.

 • Stavros Kelepouris

  Parket ziet redenen om van terreur uit te gaan

  Het onderzoek is intussen overgedragen aan het federaal parket, omdat er 'redenen zijn om te denken dat het om een terreuraanslag zou kunnen gaan,' aldus woordvoerder Eric Van der Sijpt gemeld.

  Ook de procureur van Luik heeft tijdens een persconferentie in Luik gemeld dat de zaak wordt onderzocht als terroristische misdrijf.

 • Naomi Skoutariotis

  Wat we tot nu toe weten

  Rond 10.30 uur werden schoten gehoord in het centrum van Luik. Een gewapende man opende het vuur op twee politieagenten ter hoogte van het café des Augustins, in de gelijknamige straat. De man vluchtte weg en hield vervolgens een poetsvrouw gegijzeld in het lyceum van Waha. De politie heeft de dader neergeschoten. De leerlingen van de school zijn in veiligheid gebracht.

  Burgemeester van Luik Willy Demeyer is ter plaatse gegaan en staat in contact met de korpschef. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meldt op Twitter dat 'het Crisiscentrum de situatie in kaart brengt'.

  Verschillende media berichtten dat de dader 'Allahu Akbar' zou geroepen hebben. Het parket opent intussen een terreuronderzoek, en zegt dat de man eerst het wapen van een agent heeft afgenomen, die hij daarna vermoordde.

  Het dreigingsniveau blijft voorlopig ongewijzigd op niveau 2, meldt het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Onze partners