De Israëlische krant Jerusalem Post meldt, weliswaar zonder bronvermelding, dat de twee Israëlische toeristen die omgekomen zijn bij de schietpartij aan het Joods Museum op de Brusselse Zavel luisteren naar de namen Emanuel en Miriam Riba. Het stel woonde in Tel Aviv en was tussen de vijftig en zestig jaar oud.

Bij de schietpartij - mogelijk een antisemitische aanslag - kwam ook een museummedewerkster om het leven. Een vierde slachtoffer verkeert in een "extreem kritieke toestand", aldus Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). De dader is nog niet gevat.

Elio Di Rupo aangeslagen, Mark Rutte betuigt hem zijn medeleven

Premier Elio Di Rupo is nog altijd zeer aangeslagen door het voorval. Nadat hij in Bergen zijn stem uitgebracht had, sprak hij op Vtm van "een mooie dag voor de democratie, maar een donkere dag in onze hoofden door wat er zaterdag gebeurd is."

Nederlands premier Mark Rutte heeft in een telefoongesprek met Di Rupo zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de aanslag. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gemeld.

Israëlische premier: "Schietpartij resultaat van toenemende opruiing tegen de staat Israël"

Rutte heeft ook schriftelijk zijn medeleven overgebracht aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Israëlische premier noemde het incident, geciteerd door zijn kantoor, "het resultaat van de toenemende opruiing tegen de staat Israël door verschillende elementen in het Nabije Oosten en Europa zelf".

Daarnaast heeft Netanyahu een "krachtig standpunt" van paus Franciscus omtrent antisemitisme verwelkomd tijdens de wekelijkse kabinetsraad.

De Israëlische president Shimon Peres heeft aan de leider van de joodse gemeenschap in Brussel eveneens zijn medeleven na de aanslag betuigd. En volgens de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni "schokt elke daad tegen joden in de wereld, zoals de terreurdaad in Brussel, ons, de Israëli's".

Europees Joods Congres opent crisiscentrum in Brussel

Intussen heeft het Europees Joods Congres in Brussel een crisiscentrum geopend, alsook een website die updates geeft over de aanslag in het Joods Museum op de Zavel. Dat meldde de Israëlische krant Jerusalem Post. De website werd enkele uren na de bloedige aanslag operationeel, weet het dagblad. (Belga/MI)

De Israëlische krant Jerusalem Post meldt, weliswaar zonder bronvermelding, dat de twee Israëlische toeristen die omgekomen zijn bij de schietpartij aan het Joods Museum op de Brusselse Zavel luisteren naar de namen Emanuel en Miriam Riba. Het stel woonde in Tel Aviv en was tussen de vijftig en zestig jaar oud.Bij de schietpartij - mogelijk een antisemitische aanslag - kwam ook een museummedewerkster om het leven. Een vierde slachtoffer verkeert in een "extreem kritieke toestand", aldus Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). De dader is nog niet gevat. Elio Di Rupo aangeslagen, Mark Rutte betuigt hem zijn medelevenPremier Elio Di Rupo is nog altijd zeer aangeslagen door het voorval. Nadat hij in Bergen zijn stem uitgebracht had, sprak hij op Vtm van "een mooie dag voor de democratie, maar een donkere dag in onze hoofden door wat er zaterdag gebeurd is."Nederlands premier Mark Rutte heeft in een telefoongesprek met Di Rupo zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de aanslag. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gemeld.Israëlische premier: "Schietpartij resultaat van toenemende opruiing tegen de staat Israël"Rutte heeft ook schriftelijk zijn medeleven overgebracht aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Israëlische premier noemde het incident, geciteerd door zijn kantoor, "het resultaat van de toenemende opruiing tegen de staat Israël door verschillende elementen in het Nabije Oosten en Europa zelf".Daarnaast heeft Netanyahu een "krachtig standpunt" van paus Franciscus omtrent antisemitisme verwelkomd tijdens de wekelijkse kabinetsraad. De Israëlische president Shimon Peres heeft aan de leider van de joodse gemeenschap in Brussel eveneens zijn medeleven na de aanslag betuigd. En volgens de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni "schokt elke daad tegen joden in de wereld, zoals de terreurdaad in Brussel, ons, de Israëli's". Europees Joods Congres opent crisiscentrum in Brussel Intussen heeft het Europees Joods Congres in Brussel een crisiscentrum geopend, alsook een website die updates geeft over de aanslag in het Joods Museum op de Zavel. Dat meldde de Israëlische krant Jerusalem Post. De website werd enkele uren na de bloedige aanslag operationeel, weet het dagblad. (Belga/MI)