Kernreactor Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjescentrales, werd rond 1.00 uur stilgelegd. De capaciteit ervan is teruggevallen van het volledige vermogen van 1.006 megawatt naar 0 megawatt - dat valt te lezen op de transparantiewebsite van Engie - het moederbedrijf van uitbater Electrabel - waarmee wordt gecommuniceerd over onbeschikbaarheden van energiecentrales. In het verleden duidde een dergelijk bericht op een automatische noodstop van de centrale, en "ongeplande onbeschikbaarheid".

Electrabel bevestigt dat er een panne is.

"We hebben zelf beslist om de reactor van het net te koppelen. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren", verklaart woordvoerster Els De Clercq. De centrale wordt volgens De Clercq nu in 'warme stilstand' gehouden. Een exacte timing voor het heropstarten kon niet meteen worden gegeven.

De centrale is nog maar vier dagen dagen opnieuw opgestart. Van 26 maart vorig jaar tot 21 december dit jaar lag de centrale stil voor veiligheidsonderzoek naar de 'scheurtjes', waterstofbelletjes die in de reactorkuip werden aangetroffen.

Doel 2

Enkele uren eerder stuurde Electrabel nog de wereld in dat Doel 2 "in alle veiligheid" was heropgestart.

Normaal zouden Doel 1 en Doel 2 dit jaar definitief worden stilgelegd, maar de regering heeft een levensduurverlenging met 10 jaar tot 2025 goedgekeurd. Voor Doel 1 is de verwachting dat de opstartprocedure komende zondag om 23 uur wordt ingezet.

Doel 2 is om 21 uur opnieuw aan het elektriciteitsnet gekoppeld, bevestigt Els De Clercq, communicatieverantwoordelijke van de kerncentrale in Doel. De centrale draait niet dadelijk op volle kracht. Dat gebeurt in principe in de loop van zaterdag. De capaciteit wordt in stappen opgedreven, van 30 procent naar 85 procent en dan 100 procent in de loop van zaterdag.

1975

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) zette eerder deze week het licht op groen om Doel 1 en Doel 2 opnieuw op te starten. Beide reactoren moesten voldoen aan een reeks technische veiligheidseisen van het Fanc. Zo werd onder meer nagegaan of alle apparatuur nog steeds voldoende bestand is tegen hitte, straling en vochtigheid. De reactorkuipen werden ook gecontroleerd op zogenoemde scheurtjes.

Doel 1 en Doel 2 behoren bij de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen. Doel 2 is goed voor de productie van 433 MegaWatt aan stroom, wat overeenkomt met stroomvoorziening voor ongeveer 250.000 huishoudens.

(Belga/RR)

Kernreactor Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjescentrales, werd rond 1.00 uur stilgelegd. De capaciteit ervan is teruggevallen van het volledige vermogen van 1.006 megawatt naar 0 megawatt - dat valt te lezen op de transparantiewebsite van Engie - het moederbedrijf van uitbater Electrabel - waarmee wordt gecommuniceerd over onbeschikbaarheden van energiecentrales. In het verleden duidde een dergelijk bericht op een automatische noodstop van de centrale, en "ongeplande onbeschikbaarheid". Electrabel bevestigt dat er een panne is."We hebben zelf beslist om de reactor van het net te koppelen. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren", verklaart woordvoerster Els De Clercq. De centrale wordt volgens De Clercq nu in 'warme stilstand' gehouden. Een exacte timing voor het heropstarten kon niet meteen worden gegeven.De centrale is nog maar vier dagen dagen opnieuw opgestart. Van 26 maart vorig jaar tot 21 december dit jaar lag de centrale stil voor veiligheidsonderzoek naar de 'scheurtjes', waterstofbelletjes die in de reactorkuip werden aangetroffen.Enkele uren eerder stuurde Electrabel nog de wereld in dat Doel 2 "in alle veiligheid" was heropgestart.Normaal zouden Doel 1 en Doel 2 dit jaar definitief worden stilgelegd, maar de regering heeft een levensduurverlenging met 10 jaar tot 2025 goedgekeurd. Voor Doel 1 is de verwachting dat de opstartprocedure komende zondag om 23 uur wordt ingezet.Doel 2 is om 21 uur opnieuw aan het elektriciteitsnet gekoppeld, bevestigt Els De Clercq, communicatieverantwoordelijke van de kerncentrale in Doel. De centrale draait niet dadelijk op volle kracht. Dat gebeurt in principe in de loop van zaterdag. De capaciteit wordt in stappen opgedreven, van 30 procent naar 85 procent en dan 100 procent in de loop van zaterdag. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) zette eerder deze week het licht op groen om Doel 1 en Doel 2 opnieuw op te starten. Beide reactoren moesten voldoen aan een reeks technische veiligheidseisen van het Fanc. Zo werd onder meer nagegaan of alle apparatuur nog steeds voldoende bestand is tegen hitte, straling en vochtigheid. De reactorkuipen werden ook gecontroleerd op zogenoemde scheurtjes. Doel 1 en Doel 2 behoren bij de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen. Doel 2 is goed voor de productie van 433 MegaWatt aan stroom, wat overeenkomt met stroomvoorziening voor ongeveer 250.000 huishoudens. (Belga/RR)