Scheiden doet vooral financieel lijden

Wie als kind zijn ouders heeft zien scheiden of zelf een relatiebreuk achter de rug heeft, maakt zich pas écht zorgen over zijn portemonnee.

Dat blijkt uit de grote gezinsenquête die Dexia en Knack afnamen bij een representatieve groep Belgen tussen de 18 en de 50 jaar.

Opvallendste conclusie van het onderzoek: wie ervaring heeft met een scheiding -ofwel zelf gescheiden ofwel ouders hebben zien scheiden- kijkt vaak anders naar de eigen situatie dan wie dat niet heeft doorgemaakt.

Liefst 41 procent van de mensen met scheidingservaring maakt zich zorgen over geld, tegenover 26,3 procent van de mensen zonder die ervaring. Wie geen ervaring heeft, heeft ook vaker het gevoel genoeg geld te hebben om rond te komen en spaart ook vaker.

Meer dan één op drie van de ondervraagden met scheidingservaring zegt het moeilijk te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien zegt ook de helft van de respondenten die zelf gescheiden zijn dat ze na die scheiding hun bestedingspatroon hebben moeten aanpassen. Besparen gebeurt vooral op restaurantbezoek, vakanties, uitstapjes en kledij.

De financiële gevolgen van een scheiding worden nog al te vaak onderschat, zegt ook advocaat en erkend scheidingsbemiddelaar Arvid De Smet. ‘We mogen aannemen dat het ontstaan van twee gezinnen in plaats van één voor het ex-koppel zo’n 30 procent meerkosten betekent. Je zit dan namelijk twee keer met een hoop vaste kosten, zoals elektriciteit, huisvesting en dergelijke. Als je weet dat een gemiddeld gezin ongeveer 10 procent van het budget kan sparen, dan betekent dit dat het gesplitste gezin na de scheiding gemiddeld een tekort zal hebben van 20 procent.’

Ook het meemaken van een ouderlijke scheiding kan op zich grote financiële gevolgen hebben, weet de Gentse socioloog Piet Bracke, die daar al geruime tijd onderzoek naar doet. ‘Gescheiden ouders kunnen doorgaans minder meegeven aan hun kind wanneer dat het huis uit gaat’, legt professor Bracke uit. ‘De ouders hebben door hun scheiding heel wat financiële beslommeringen, waardoor ze niet evenveel kunnen sparen als andere huishoudens. Gemiddeld genomen zien we ook dat volwassen kinderen die thuis een echtscheiding hebben meegemaakt minder gestudeerd hebben. Ze stoppen ook makkelijker met studeren, halen daardoor diploma’s die minder hoog zijn, wat zich vertaalt in een job die minder goed betaalt. Bovendien zien we dat ze ook vaker zelf scheiden, waardoor ze in een vicieuze cirkel terecht komen.’ (CGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content