Schauvliege maakt 6,7 miljoen euro vrij voor Europese topnatuur in Vlaanderen

Joke Schauvliege © belga

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege maakt dit jaar 6,7 miljoen euro vrij om 65 projecten te ondersteunen voor Europese topnatuur in Vlaanderen. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar. De projecten moeten helpen om de Europese natuurdoelen voor het beschermen van soorten en habitats te halen.

Op vraag van de minister lanceerde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in januari voor de achtste keer de oproep voor ‘projectsubsidies natuur’ (PSN). Het agentschap ondersteunt daarmee projecten die ervoor moeten zorgen dat Vlaanderen de Europese natuurdoelen haalt. Er zijn nu in totaal 65 projecten geselecteerd, verspreid over heel Vlaanderen.

Het gaat vooral om projecten van natuurverenigingen. Zo neemt Natuurpunt 73 procent van het totale subsidiebedrag voor haar rekening. Maar ook lokale overheden, privaatrechtelijke rechtspersonen en private eigenaars maken sinds 2014 aanspraak op subsidies. Zij realiseren nu ruim een kwart van de projecten.

Alle projecten focussen op het herstel van Europees beschermde habitats zoals bepaalde graslandtypes, bossen en waterlopen en op de ontwikkeling van leefgebieden voor specifieke diersoorten zoals gladde slang, kamsalamander, rivierdonderpad, vleermuizen en roerdomp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content