Dat zegt Joke Schauvliege in de kranten van Mediahuis.

Aan oude stortplaatsen geen gebrek: Vlaanderen heeft er ongeveer 2.000. Ze nemen met hun 88 vierkante kilometer de plaats in van een centrumstad. De Vlaamse regering geeft haar fiat om die voormalige stortplaatsen schoon te maken. Daardoor worden deze verweesde terreinen op termijn voor andere zaken beschikbaar, "gaande van parken, bossen tot woon- of recreatiegebieden", zegt de minister.

Schaarse metalen

'Landfill mining' betekent ook dat de duizenden tonnen afval die op de stortplaatsen liggen, zo veel mogelijk worden gerecycleerd. Schauvliege: "Door het afval te recycleren, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt, zonder dat er daarvoor schaarse grondstoffen moeten worden aangesproken."

Dat beaamt ook Serge Tavernier, hoogleraar biochemie aan de Universiteit Antwerpen (UA). "Gespecialiseerde bedrijven weten bijvoorbeeld uit elektronisch afval van computers, hifi-apparatuur of gsm's allerlei waardevolle maar ook steeds schaarser wordende metalen te halen."

(Belga/RR)

Dat zegt Joke Schauvliege in de kranten van Mediahuis.Aan oude stortplaatsen geen gebrek: Vlaanderen heeft er ongeveer 2.000. Ze nemen met hun 88 vierkante kilometer de plaats in van een centrumstad. De Vlaamse regering geeft haar fiat om die voormalige stortplaatsen schoon te maken. Daardoor worden deze verweesde terreinen op termijn voor andere zaken beschikbaar, "gaande van parken, bossen tot woon- of recreatiegebieden", zegt de minister. 'Landfill mining' betekent ook dat de duizenden tonnen afval die op de stortplaatsen liggen, zo veel mogelijk worden gerecycleerd. Schauvliege: "Door het afval te recycleren, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt, zonder dat er daarvoor schaarse grondstoffen moeten worden aangesproken." Dat beaamt ook Serge Tavernier, hoogleraar biochemie aan de Universiteit Antwerpen (UA). "Gespecialiseerde bedrijven weten bijvoorbeeld uit elektronisch afval van computers, hifi-apparatuur of gsm's allerlei waardevolle maar ook steeds schaarser wordende metalen te halen."(Belga/RR)