De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) heeft de afgelopen maanden 5,1 miljoen euro kunnen recupereren voor bodemsaneringen. De overige 63,5 miljoen euro ziet Vlaanderen wellicht nooit terug, zo schrijft De Morgen maandag.

Begin dit jaar bleken de achterstallige facturen bij Ovam op te lopen tot 68,6 miljoen euro. Het gaat om kosten die Ovam had gemaakt bij het saneren van vervuilde gronden en waarvoor de 'saneringsplichtige' bedrijven of personen niet willen of kunnen opdraaien. Ovam voert zulke ambtshalve saneringen uit wanneer de saneringsplichtige vrijgesteld is van sanering, of wanneer die weigert.

Openstaande facturen voor 63,5 mijoen euro

Dat gebeurt steeds vaker. In 2002 moest de maatschappij 9 keer ingrijpen, in 2012 was dat al 95 keer. Later vordert ze de kosten terug. Maar een half jaar later blijken de openstaande facturen nog steeds 63,5 miljoen te bedragen. De kans dat Vlaanderen dat geld nog ooit terugziet, is niet zo heel groot, antwoordde milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Schauvliege: 'Vlaanderen zal blijven proberen kosten terug te vorderen'

Daarvoor kunnen verschillende redenen bestaan, zoals een verjaring, een overlijden van de saneringsplichtige of een faillissement. Maar dat wil niet zeggen dat Vlaanderen in de toekomst zal blijven proberen om de saneringskosten terug te vorderen, zegt Schauvliege.

Het Vlaams parlement keurde onlangs nog een reeks maatregelen goed die Ovam moeten helpen om haar geld terug te krijgen of om zelfs te vermijden dat ze het geld moet voorschieten. Zo zal Ovam een hypotheek kunnen leggen op de onroerende goederen van de saneringsplichtige. (Belga)

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) heeft de afgelopen maanden 5,1 miljoen euro kunnen recupereren voor bodemsaneringen. De overige 63,5 miljoen euro ziet Vlaanderen wellicht nooit terug, zo schrijft De Morgen maandag. Begin dit jaar bleken de achterstallige facturen bij Ovam op te lopen tot 68,6 miljoen euro. Het gaat om kosten die Ovam had gemaakt bij het saneren van vervuilde gronden en waarvoor de 'saneringsplichtige' bedrijven of personen niet willen of kunnen opdraaien. Ovam voert zulke ambtshalve saneringen uit wanneer de saneringsplichtige vrijgesteld is van sanering, of wanneer die weigert. Dat gebeurt steeds vaker. In 2002 moest de maatschappij 9 keer ingrijpen, in 2012 was dat al 95 keer. Later vordert ze de kosten terug. Maar een half jaar later blijken de openstaande facturen nog steeds 63,5 miljoen te bedragen. De kans dat Vlaanderen dat geld nog ooit terugziet, is niet zo heel groot, antwoordde milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD).Daarvoor kunnen verschillende redenen bestaan, zoals een verjaring, een overlijden van de saneringsplichtige of een faillissement. Maar dat wil niet zeggen dat Vlaanderen in de toekomst zal blijven proberen om de saneringskosten terug te vorderen, zegt Schauvliege. Het Vlaams parlement keurde onlangs nog een reeks maatregelen goed die Ovam moeten helpen om haar geld terug te krijgen of om zelfs te vermijden dat ze het geld moet voorschieten. Zo zal Ovam een hypotheek kunnen leggen op de onroerende goederen van de saneringsplichtige. (Belga)