Uit een onderzoek van De Tijd blijkt dat de 100 grootste diamantbedrijven in ons land op jaarbasis slechts 9,643 miljoen euro belastingen betalen.

De omzet die de 100 grootste handelaars in diamant draaien, bedraagt maar liefst: 35,6 miljard euro. De winst die ze samen aangeven, bedraagt evenwel slechts 55 miljoen euro. En daarop betalen ze dus slechts 9,643 miljoen euro belastingen. Sommige bedrijven betaalden in hun laatste boekjaar zelfs maar enkele euro's belastingen.

Ook wat de werkgelegenheid betreft, is de oogst mager. Er werken gemiddeld 6,5 mensen per diamantbedrijf. Het gros heeft overigens alleen zijn zaakvoerders in loondienst.

"Die 100 grootste bedrijven handelen in ruwe diamanten en zijn cruciaal voor de 1.700 andere diamantbedrijven in Antwerpen", reageert Caroline De Wolf van de Antwerpse diamantfederatie AWDC. "En de hele sector is toch goed voor 150 à 230 miljoen euro fiscale en parafiscale inkomsten", voegt ze eraan toe. (Belga/BO)

Uit een onderzoek van De Tijd blijkt dat de 100 grootste diamantbedrijven in ons land op jaarbasis slechts 9,643 miljoen euro belastingen betalen.De omzet die de 100 grootste handelaars in diamant draaien, bedraagt maar liefst: 35,6 miljard euro. De winst die ze samen aangeven, bedraagt evenwel slechts 55 miljoen euro. En daarop betalen ze dus slechts 9,643 miljoen euro belastingen. Sommige bedrijven betaalden in hun laatste boekjaar zelfs maar enkele euro's belastingen. Ook wat de werkgelegenheid betreft, is de oogst mager. Er werken gemiddeld 6,5 mensen per diamantbedrijf. Het gros heeft overigens alleen zijn zaakvoerders in loondienst. "Die 100 grootste bedrijven handelen in ruwe diamanten en zijn cruciaal voor de 1.700 andere diamantbedrijven in Antwerpen", reageert Caroline De Wolf van de Antwerpse diamantfederatie AWDC. "En de hele sector is toch goed voor 150 à 230 miljoen euro fiscale en parafiscale inkomsten", voegt ze eraan toe. (Belga/BO)